fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBregu: Zadovoljna sam što je regionalna saradnja ostvarila rezultate

Bregu: Zadovoljna sam što je regionalna saradnja ostvarila rezultate

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Regionalna saradnja je tokom ove godine ostvarila rezultate, čak i pod velikim pritiskom, ocijenila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu i dodala da je zadovoljna ostvarenim.

„Prije godinu sa počela mandat sa uzdržanim optimizmom, znajući da će to biti pravi izazov u vrtlogu ekonomskih, društvenih i političkih zbivanja, ali čvrsto vjerujući da van geografskih granica i razlika leži zajednički interes“, kazala je Bregu.

Ona je, kako je saopšteno iz RCC-a, navela da je svih šest država Zapadnog Balkana potpisalo novi sporazum o snižavanju cijena rominga i tako utrlo put ukidanju rominga u regionu 2021. godine.

“U centar pažnje smo stavili izuzetan potencijal žena u našem regionu. Količina ljubavi i brige koje one ulažu u borbu sa poteškoćama osnažuje sve nas i kampanja WE (MI) će se nastaviti sa konkretnim projektima širom regiona”, rekla je Bregu.

Ona je navela da je uvjerena da su mladi snop svjetlosti koji će rastjerati sjenke i pomiriti region.

“Projekat pod nazivom Omladinska laboratorija, čije sprovođenje počinje u narednoj godini, podstaći će djelovanje kroz interakciju, preispitivati norme, i pri tome se fokusirati na nove, pametne, inovativne i konkurentne poslovne ideje, te razvoj kapaciteta mladih ljudi u našem regionu”, ocijenila je Bregu.

Ona je dodala i da su svi zabrinuti zbog različitih sigurnosnih prijetnji sa kojima se Zapadni Balkan suočava, od terorizma preko sajber sigurnosti do dezinformacija. Naredne godine Savjet za regionalnu saradnju će više raditi na tim pitanjima.

“Na našem putovanju tokom naredne godine suočićemo se sa mnoštvom različitih zadataka, od regionalnog ekonomskog prostora, ekološki prihvatljivog djelovanja, odnosno „zelenog dogovora“, sigurnosti, ljudskog kapitala, pitanja Roma, promocije turizma, novih malih preduzetnika do osnaživanja žena, u vjeri da ćemo prenijeti jasnu poruku o uzajamnom vrijednovanju zajedništva”, zaključila je Bregu.

Najčitanije