fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBregu: Naredni korak snižavanje cijena rominga sa EU

Bregu: Naredni korak snižavanje cijena rominga sa EU

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula ove godine znači korak bliže snižavanju cijena rominga sa Evropskom unijom (EU), saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

Ona je u utorak, na sastanku Radne grupe Zapadnog Balkana za politiku rominga, kazala da su troškovi rominga između zemalja regiona i EU ogromni i da nijesu zasnovani na tržišnim uslovima.

Zbog izuzetno velikih troškova rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego stanovnici EU.

„Naš naredni korak je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekomunikacionoh operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije (EK), te najviših zvaničnika iz regiona“, rekla je Bregu.

Iz RCC je saopšteno da je Bregu podsjetila da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu, u aprilu 2019. godine, predstavljalo istorijsko postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan.

„Uvjerena sam da će region opet imati rezultate i da će, kada se pandemija završi, naši građani uživati sve pogodnosti regiona bez rominga“, poručila je Bregu.

Šef odjeljenja u Generalnoj direkciji za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije, David Ringrose, saopštio je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane Zapadnog Balkana.

„Puno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu prvi je korak ka snižavanju cijena između EU i Zapadnog Balkana“, smatra Ringrose.

Šefica sektora u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, Alesandra Sgobi, ocijenila je da bi trebalo održati taj pozitivan zamah i nadovezati se na uspjehe RCC-a, jer je snižavanje cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU nešto što region može približiti jedinstvenom evropskom tržištu.

Na sastanku, koji je organizovao RCC, okupili su se predstavnici EU, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tijela iz regiona, koji su razgovarali o trenutnom statusu sprovođenja Sporazuma, kao i o budućim koracima ka snižavanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

„U prvim mjesecima sprovođenja Sporazuma došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u cijelom regionu, kao i značajnog smanjenja troškova rominga, i to između 83 i 96 odsto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, do kojeg bi trebalo da dođe 1. jula ove godine“, rekli su iz RCC-a.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cijena rominga sa EU dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru prošle godine.

„RCC će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u cijelom procesu pripreme koraka ka snižavanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konsultacija sa svim relevantnim akterima“, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) jlb/nar

Najčitanije