fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBouman: EBRD podržava Crnu Goru

Bouman: EBRD podržava Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava Crnu Goru, naročito kada je u pitanju ozelenjavanje ekonomije, i posvećena je finansiranju više projekata obnovljive energije, kazao je potpredsjednik EBRD, Mark Bouman.

Iz Vlade je saopšteno da se premijer Zdravko Krivokapić sastao sa Boumanom na marginama Samita predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative u Budvi.

Bouman je istakao da je Crna Gora važan partner za EBRD, koja je veliki investitor na ovim prostorima.

“On je kazao da EBRD podržava Crnu Goru naročito kada je u pitanju ozelenjavanje ekonomije, i da su posvećeni finansiranju više projekata obnovljive energije”, navodi se u saopštenju.

Bouman je istakao da Crna Gora posjeduje nevjerovatan solarni i vjetro potencijal i da je to neophodno iskoristiti.

Krivokapić je kazao da drugačija Crna Gora podrazumijeva vizionarski put, kojim ide aktuelna Vlada.

“To znači da mi želimo da napravimo infrastrukturu primjerenu 21. vijeku i da ne budemo samo avio destinacija kao što smo to bili do sada. Zato smo osmislili i projekat Crna Gora odmah, čiji je cilj podizanje kvaliteta života svih građana“, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo što prije realizovati autoput od Podgorice do Beograda, i da se njegov završetak očekuje do decembra 2027. godine.

„Crna Gora je izgubila ogromno vrijeme svojom krivicom i ova Vlada želi da pokuša da nadoknadi to vrijeme. Jedan od značajnijih puteva je onaj koji spaja Sarajevo i Podgoricu, i naš cilj je da što prije krenemo sa izgradnjom mosta na Tari, kao i sa izgradnjom dionice puta Foča-Šćepan Polje”, naveo je Krivokapić.

On je dodao da je vrlo značajna i zaobilaznica oko Podgorice, kako bi njenom izgradnjom bio rasterećen centar grada.

Krivokapić je istakao da je jedno od opredjeljenja Vlade razvoj zelene ekonomije i iskorišćavanje energetskog potencijala Crne Gore.

„Dva prirodno izdašna resursa koja ima Crna Gora su veliki broj sunčanih dana i prirodno strujanje vjetra u određenim područjima, što predstavlja izuzetan potencijal za izgradnju solarnih i vjetroelektrana”, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da očekuju podršku od EBRD, za realizaciju tih projekata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije