fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBojanić: Put Jezerine – Lubnice koštaće 21 milion više

Bojanić: Put Jezerine – Lubnice koštaće 21 milion više

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Put Jezerine – Lubnice koštaće 21 milion EUR više nego što je planirano, ili ukupno 55 miliona EUR, saopštio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dodao da će to biti predmet pažnje nadležnih organa.

On je rekao da je Vlada nedavno opredijelila 7,5 miliona EUR kako bi se radovi na putu priveli kraju, javlja Radio Crne Gore.

Bojanić je učestvovao na jednodnevnoj Stručno-naučnoj konferenciji na temu Osnovni resursi Opštine Kolašin – Intezivni integralni razvojni pristup, koju je organizovala ta lokalna samouprava.

Bojanić se osvrnuo na odnos ekonomije i ekologije koji nikako ne smije biti zanemarljiv, prenosi portal RTCG.

„Sa industrijskom revolucijom krenulo je ugrožavanje prirode, a broj zagađivača je u kontinuitetu rastao, ali i njihova obaveza da nadoknade pričinjenu štetu. Takva je situacija i u Crnoj Gori”, poručio je Bojanić.

On je dodao da Ministarstvo sa svojim osnovnim djelatnostima vezanim za saobraćaj, energetiku, rudarstvo, koje na ovaj ili onaj način ugrožavaju životnu sredinu, ima obavezu da nađe balans, jer ekonomskog razvoja nema bez razvoja pomenutih privrednih grana.

“S druge strane, jedino održivi razvoj je nešto što kompletno društvo može da gura naprijed“, tvrdi Bojanić.

Ministarstvo će, kako je najavio, uvažiti struku kod izgradnje kompletne infrastrukture koja bude rađena u njegovom mandatu.

Bojanić je dodao da će uvažiti planere i ekologe, ali da moraju da uvaže i ekonomiste, jer novčana sredstva nijesu neograničen resurs.

“Mnoge bi stvari radili, ali nažalost za mnoge od njih nedostaju sredstva. I te kako pazimo i pazićemo kako ćemo se ponašati kroz dalji razvoj infrastrukturnih objekata, u prvom redu energetike i saobraćaja, a s druge strane susrećemo se sa nedovršenim poslovima koji je trebalo da budu završeni prije mnogo decenija. Tako da rešavamo pitanja od prije šest decenija“, kazao je Bojanić.

Bojanić je poručio da Ministarstvo na čijem je čelu ne bježi od teških odluka u kojima će se, kako je naveo, primarno pitati nauka.

Predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, napomenuo je da područje te opštine po geografskim specifičnostima, prirodnim ljepotama, pejzažno-ambijentalnim kontrastima, ekološkoj očuvanosti i raznovrsnosti biodiverziteta spada među najatraktivnije prostore, tako da posjeduje značajne razvojne resurse.

„Prednosti ove opštine odnose se prvenstveno na izuzetno povoljan geografski i saobraćajni položaj, kvalitetne i kvantitativne vrijednosti turističkih potencijala i mogućnost razvoja organske poljoprivrede širokog spektra proizvoda“, rekao je Bulatović.

On smatra da treba razvijati strateške pravce održivog ekonomskog, socijalnog, demografskog, infrastrukturnog, turističkog, kulturnog i ekološkog razvoja.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nebojša Veličković, saopšto je da politika razvoja i mjere podrške koje sprovodi taj Vladin resor imaju za cilj osnaživanje sektora poljoprivrede kroz održiv razvoj i jačanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača.

„Osnaživanjem individualnih proizvođača, njihovih udruženja, te ulaganjem u infrastrukturu neophodnu za razvoj poljoprivrede na opštinskom nivou, jača se sektor na nivou države“, zaključio je Veličković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije