fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBogat drvni potencijal Crne Gore

Bogat drvni potencijal Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je po pitanju drvnog potencijala procentualno jedna od najbogatijih država u Evropi, a većina se nalazi u sjevernom dijelu, što tu industriju čini posebno važnom za regionalni razvoj, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorni ministar Aleksandar Stijović primio je delegaciju Tursko-crnogorskog poslovnog savjeta u okviru Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DIEK).

„Cilj posjete bila je prezentacija investicionih potencijala turskih preduzeća, u prvom redu investitora koji su već prisutni u Crnoj Gori, kao i razmjena informacija o prioritetnim sektorima za ulaganje i konkretnim predlozima, kako bi se u tom pravcu usmjerila njihova investiciona aktivnost”, navodi se u saopštenju.

Delegaciju su predvodili ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan i predsjedavajući Poslovnog savjeta Naser Alim, koji je u Crnoj Gori prisutan kroz više aktivnih djelatnosti, a osnovna je trgovina poluproizvodima od drveta.

Stijović je podsjetio da je fokusu Ministarstva otvaranje novih radnih mjesta i industrijskih kapaciteta na polju drvne industrije i poljoprivrede.

Predstavljene su investicije turskih kompanija u Mojkovcu gdje se otvara pogon za preradu suvog voća. U Danilovgradu turski investitori pokreću proizvodnju ukrasnog drveća i aromatičnog bilja, dok je u Rožajama u toku proizvodnja finalnih drvenih proizvoda i kuhinjskih pribora i alata od drveta.

Stijović je investitorima ukazao na činjenicu da je od svih sektora, trenutno u Crnoj Gori najveća podrška za investicije u poljoprivredi, budući da Evropska unija (EU), kroz IPA fondove i MIDAS projekat finansira od 50 do 80 odsto investicija.

Sagovornici su se složili da postoji veliki prostor za dalje unapređenje odnosa, te da će u narednom period intezivirati saradnju u oblastima od zajedničkog interesa u cilju investicija u ove sektore u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije