fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlueair projekat put do inovacija

Blueair projekat put do inovacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inovaciono-preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis trenutno implementira projekat Blueair iz oblasti plave ekonomije, vrijedan 2,44 miliona EUR, koji prati Jadransko-jonsku strategiju pametnog rasta (3S) o plavom rastu.

Projekat, koji je sufinansiran iz programa INTERREG V-B ADRION 2014-2020, pod nazivom Plavi rast u Jadransko-jonskom regionu jača institucionalne kapacitete regiona izgradnjom specijalizovane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa sa EUSAIR makroregionalnom strategijom.

Blueair, kako je saopšteno iz Tehnopolisa, okuplja 11 partnera iz osam zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.

Na web konferenciji održanoj 16. novembra projekat su predstavili vodeći partner Naučno-tehnološki park Area iz Trsta i projektni partneri Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska privredna komora i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

Direktor Javnog zavoda za unapređenje preduzetništva i razvojnih projekata opštine Izola, Iztok Škerlič, kazao je da projekat okuplja mnoge univerzitete, privredne komore, naučne agencije, javnu upravu i tehnološke institute, kao i luke Kopar i Solun.

“Tako se na veoma opipljiv način dokazuje da je pravi put ka inovacijama zapravo saradnja univerziteta, industrije, javne uprave i javnosti“, rekao je Škerlič.

Direktor Kancelarije za razvoj i evropsku kohezionu politiku Vlade Slovenije, Gorazd Jenko, predstavio je mogućnosti pametne specijalizacije.

Predstavnica Generalnog direktorata za pomorstvo i ribarstvo Evropske komisije Eleni Hacijani stavila je plavi rast u okvire evropskih razvojnih i makroregionalnih politika.

Na pitanje šta partneri očekuju od projekta koji ih okuplja do maja 2023. godine, Christian Springer iz Hrvatske privredne komore odgovorio je da će stvoriti snažnu regionalnu inovacionu zajednicu, ojačati ljudske resurse i pripremiti akcioni plan za ulaganje u oblasti inovacija u jadransko-jonskom regionu.

Rezultate projekta Blueair najkonkretnije će osjetiti ljudi na obalama Jadranskog i Jonskog mora, u boljoj koordinaciji nadzora mora i pažljivijem upravljanju morskim ekosistemima, ali i u naizgled detaljnim i ključnim stvarima poput prognoze visokog nivoa mora zbog klimatskih promjena.

Matjaž Ličer iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije je na web konferenciji opisao kako vještačka inteligencija može pomoći u ovim prognozama, rekavši da nivo mora u Kopru raste četiri do pet milimetara godišnje od 1990. godine.

Profesor na Politehničkom univerzitetu Marke u Italiji, Donato Lacobucci, predstavio je moguće sinergije između pametne specijalizacije i strategije Jadransko-jonskog regiona.

Profesor na Odsjeku za pomorske studije Univerziteta u Pireju, Fani Sakelarijadou, predstavila je desalinizaciju vode i marikulturu kao dvije najbolje prakse koje podržavaju održivu plavu ekonomiju, a Peter Medica iz Ljubljanskog tehnološkog parka vidi najveći potencijal BLUEAIR projekt u strateškoj mreži ključnih aktera u inovacionoj zajednici i boljoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije