fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBlokiraće račun Unipromu zbog duga od 5,5 miliona EUR

Blokiraće račun Unipromu zbog duga od 5,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) će vrlo brzo pokrenuti izvršni postupak kako bi od Uniproma naplatila dug od oko 5,5 miliona EUR, saopštio je finansijski direktor državnog preduzeća, Miro Vračar.

On je za Dan kazao da je EPCG u prethodnom periodu pokušala putem mjenica da naplati dug, ali je uspjela da naplati samo 133,3 hiljade EUR.

“Pošto preko mjenica nijesmo uspjeli da naplatimo dug, sada ćemo krenuti u postupak izvršenja i blokirati sve račune Uniproma kako bismo naplatili dug od 5,5 miliona EUR”, rekao je Vračar.

On je objasnio da se potraživanje EPCG odnosi na račune za struju Kombinata aluminijuma u novembru i decembru koji su iznosili 2,56 miliona i 2,2 miliona EUR i za kamate po osnovu neblagovremenog plaćanja faktura u periodu od oktobra 2017. do aprila 2020. godine u iznosu od 717 hiljada EUR. Kamate su predmet sudskog spora.

“Prema ugovoru, Uniprom je imao 15 dana da plati od dostavljanja fakture i ako bi platio račun u tom periodu, imao bi pet odsto popusta. Ako ne plati u roku od 15 dana, onda je u roku od dodatnih deset dana morao da dostavi garancije banke u iznosu računa. Prilikom potpisivanja ugovora dostavio je mjenice i mjenična ovlašćenja. Pošto Uniprom nije platio račune, upozoravali smo ih na dug i nedavno aktivirali mjenice”, rekao je Vračar.

Nakon aktiviranja mjenice, kako je dodao, Unipromu je sa računa skinuto samo 42,5 EUR, a Uniprom metalima, koji su bili jemac, 133,3 hiljade EUR.

“Time smo istrošili sve mogućnosti po pitanju obezbjeđenja i sada ćemo pokrenuti izvršni postupak i blokirati sve račune Uniproma”, kazao je Vračar.

On je naveo da su po ugovoru, koji je potpisalo prethodno rukovodstvo, morali da obavijeste jemca, Uniprom metale, firmu kojom takođe gazduje Veselin Pejović, tri dana prije aktiviranja mjenice.

KAP je na mjesečnom nivou tokom prošlih godina plaćao za struju oko 2,5 miliona sa porezom na dodatu vrijednost (PDV), odnosno godišnje oko 27 miliona EUR. Od 1. januara prizvodnja u KAP-u u pogonu Elektrolize je prekinuta i sada KAP povlači 8,5 megavati električne energije, dok je prošle godine povlačila 67 megavata. Trenutno u krugu KAP-a rade fabrika bileta i silumina.

Vračar je kazao da je sada račun za struju Uniproma manji za oko devet puta i da na mjesečnom nivou račun za struju iznosi oko 280 hiljada EUR.

“Uniprom je prvu fakturu za januar uredno platio”, kazao je Vračar.

KAP je prekinuo sa proizvodnjom 1. januara, jer nije uspio da sa EPCG dogovori cijenu struje i potpiše dugoročni ugovor. EPCG nije mogla KAP-u da da struju za 45 EUR po megavatu, već po tri puta većoj cijeni. Razlog je taj što je cijena struje na berzi znatno povećana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije