fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast cijena nafte

Blagi rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, približivši se 72 USD, budući da trgovci procjenjuju da će vodeći proizvođači potvrditi plan o skromnom povećanju snabdjevanja do kraja godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,81 USD. U gotovo istom iznosu je porasla i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje se barelom trgovalo po 68,67 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci iščekuju ishod sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

OPEC+ odlučio je u junu da će u mjesecima od kraja ljeta do kraja godine povećavati proizvodnju po 400 hiljada barela dnevno, ali Vašington im je poručio da bi povećanje trebalo biti opsežnije kako se ne bi ugrozio oporavak svjetske ekonomije od koronakrize.

Stručnjaci OPEC+ podigli su u utorak u izvještaju Zajedničkog tehničkog odbora (JTC) procjenu rasta potražnje za naftom u narednoj godini s 3,28 miliona na 4,2 miliona barela dnevno, što bi moglo poslužiti kao argument u prilog zahtjevu SAD-a, napominje Reuters.

JTC je u izvještaju, prema navodima izvora, prognozirao i da će oporavak globalne potražnje u ovoj godini donijeti manjak u snabdjevanju naftom od 900 hiljada barela dnevno.

U 2022. sada očekuju manjak u snabdjevanju od 1,6 miliona barela dnevno dok su dosada prognozirali višak od 2,5 miliona barela dnevno, navode izvori.

Podršku cijenama nafte pružio je i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je prema navodima izvora pokazao značajniji pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici nego što se očekivalo, uprkos smanjenim rafinerijskim kapacitetima zbog uragana Ide.

Trgovci će sada pažljivo proučiti izvještaj američke vlade kako bi utvrdili pokazuje li isti trend. Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 3,1 milion barela.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 71,43 USD, što znači da je bila niža 45 centi nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije