fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBivši zaposleni MA ponovili svoje zahtjeve

Bivši zaposleni MA ponovili svoje zahtjeve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši zaposleni Montenegro Airlinesa (MA) i danas su blokirali na pola sata saobraćajnicu prema aerodromu u Podgorici i ponovili svoje zahtjeve.

Oni traže isplatu sedam zarada koje im se duguju, uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za tri i po godine i isplatu otpremnina, prenosi Pobjeda.

Bivša radnica MA, Dubravka Đurić, kazala je da od predstavnika nove Vlade očekuju da će naći način da im se u ovoj godini isplati ono što im se duguje.

“Od sudske vlasti očekujemo da procesuira one protiv kojih smo podnijeli krivične prijave, a za koje vjerujemo da su odgovorni za stanje u MA”, rekla je Đurić.

Ona je navela da zbog nepovezanog radnog staža nemali broj njenih bivših kolega ne može da ostvari pravo na penziju, a oni koji su penziju ostvarili, primaju umanjeni iznos zbog nedostajućih doprinosa.

“Pošto, kako saznajemo iz medija, treba da se uradi rebalans budžeta za ovu godinu, sada je prilika da se predvide i sredstva za ono što se nama duguje”, navela je Đurić.

Ona je podsjetila da su se ranije obraćali Ministarstvu kapitalnih investicija, koje im je odgovorilo da nije moguće naći zakonsko rješenje za radnike MA dok traje stečajni postupak.

“Da li je to tako, mogao bi nam reći ombudsman, kome poručujemo da i dalje očekujemo odgovor na obraćanje koje smo mu uputili još u martu prošle godine. Međutim, svi znamo za veliki broj primjera da je država isplatila i zarade i otpremnine i prije završetka stečajnog postupka u nekim drugim kompanijama, kao što je slučaj sa radnicima Kombinata aluminijuma (KAP)”, kazala je Đurić.

Bivši zaposleni MA, Vesko Nikolić saopštio je i da se nova avio-kompanija Air Montenegro već u prvoj godini poslovanja suočavala sa istim problemima sa kojima se MA suočavao u svojim poznim danima.

“U tome prepoznajemo rukopise bivših menadžera MA koji su prešli na rukovodeće pozicije u novoj kompaniji. Zadržali su jednako visoke zarade kakve su imali u MA, bez obzira na to što je MA letio ka nebrojeno više destinacija i imao mnogo veće prihode od Air Montenegra”, rekao je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije