fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBez zakona o Fondu PIO ove godine

Bez zakona o Fondu PIO ove godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi zakon o Fondu penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) ove godine se neće usvajati, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da će biti zadovoljan ukoliko se, zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju, održi isplata zarada, socijalnih davanja i penzija.

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, objasnio da neće biti veće budžetske potrošnje, zbog čega nije planirano usvajanje zakona o PIO, pišu Dnevne novine.

“U ovoj godini nijesmo planirali zakon o Fondu PIO. Vođeni su pregovori, razgovaralo se, ali to ima dosta veliki fiskalni uticaj. Nije u ovom trenutku realno razgovarati o povećanju fiskalnog uticaja na budžet, niti kod tog zakona, niti kod povećanja primanja”, rekao je Radunović.

On je, tokom rasprave o rebalansu budžeta i izmjenama odluke o zaduživanju, saopštio da će se dobar rezultat ostvariti ukoliko se sačuva održivost javnih finansija i isplate zakonskih obaveza, usljed dramatičnog pada prihoda.

Radunović je ponovio ranije procjene da će prihodi u turizmu ove godine, zbog pandemije koronavirusa, pasti 40 odsto, odnosno da će u odnosu na prošlu biti manji 450 miliona EUR i iznosiće oko 650 miliona.

“Ta procjena se oslanja na projekcije Ministarstva turizma. To su nam potvrdile Evropska komisija i Svjetska banka”, objasnio je Radunović.

Pandemija koronavirusa je, kako smatra, šok za sve ekonomije svijeta, zbog čega je važno ujedniti se i probleme rješavati u realnom vremenu, poput privlačenja turista.

“To se mora iskoordinisati, ne možemo zakonima sve predvidjeti. Rad sa turističkim operaterima i agencijama se mora koordinisati”, kazao je Radunović, dodajući da se Crna Gora sa zdravstvenom krizom suočila u trenutku pozitivnih rezultata u dijelu konsolidacije javnih finansija.

Izvorni prihodi budžeta, kako je naveo, ove godine biće niži 349 miliona EUR i iznosiće 1,7 milijardi ili 37 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rebalans predviđa i nižu potrošnju kapitalnog budžeta u dijelu realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare.

Prema riječima Radunovića, auto-put je opterećujući za budžet, ali će se isplatiti.

“Projekat auto-puta jeste veliki teret, ali oko njega postoji opšti konsenzus da ga treba uraditi i da moramo napraviti taj pravac. Put dobija profitabilnost kada se završi. Nikakvu dilemu nemam o održivosti i profitabilnosti tog puta”, kazao je Radunović.

Do kraja godine se očekuje i pad stranih direktnih investicija sa sedam na 5,4 odsto. Realni pad BDP-a, kako je naveo Radunović, procjenjuje se na 6,8 odsto u ovoj godini, dok se iduće prognozira postepen rast od 4,9 odsto.

“Ukupna potrošnja u ovoj godini će, i pored dodatnih izdvajanja za podršku privredi kroz dva paketa mjera, iznositi 2,04 milijardi EUR, odnosno 44 odsto BDP-a, što je 63,4 miliona ili tri odsto niže u odnosu na prvobitni plan”, kazao je Radunović.

On je dodao da je deficit projektovan u iznosu od skoro 336 miliona EUR, što je 286 miliona više u odnosu na prvobitno planirani iznos.

“Za navedeni iznos deficita uvećava se i procjena nedostajućih sredstava u tekućoj godini koja će ukupno iznositi 877,5 miliona EUR. U cilju nadomještanja nedostajućih sredstava, vodimo razgovore sa partnerskim i finansijskim institucijama kako bi se obezbijedio pristup svim raspoloživim kreditnim i donatorskim sredstvima”, rekao je Radunović.

On je saopštio da Vlada razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) od kojeg očekuju dio novca kroz instrument brzog finansiranja.

“Kroz razgovore koje trenutno vodimo, očekujemo da ćemo obezbijediti oko 500 miliona EUR koji će se koristiti za pokrivanje nedostajućih sredstava u ovoj godini”, precizirao je Radunović.

On je naveo i da će javni dug ostati na sličnom nivou kao prošle godine od 3,79 milijardi eura, ali da će zbog slabljenja ekonomije od prosječnih 6,8 odsto, iznositi 82,5 odsto BDP-a.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, smatra da je ovogodišnji rebalans jedan od najizazovnijih, jer niko ne zna kako će se ova godina završiti i nije sigurno da će biti jedini do kraja godine.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić tvrdi da je rebalans baziran na pretpostavkama, te da je posljedica vođenja ekonomsko-socijalne politike prethodnih godina. On u rebalansu vidi i korona profitere.

“Ne vidim da očekujete jedan jedini cent više po osnovu borbe protiv neformalne ekonomije. Ako budemo definisali borbu protiv sive ekonomije u turizmu na pravi način, sa jasnom identifikacijom svih onih koji su bili profiteri od neformalne ekonomije, naš gubitak će biti veći”, kazao je Milić.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Ana Nikolić ocijenila da će Vlada izdržati pripremljeni plan, ukoliko ne bude iznenađenja sa COVID-19, dok poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović tvrdi da će korona kriza izazvati ekonomsko-finansijski kolaps u Crnoj Gori.

Najčitanije