fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBez parlamentarne istrage o zaduženju Vlade

Bez parlamentarne istrage o zaduženju Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština nije danas usvojila dnevni red prema kojem je trebalo da se raspravlja o pokretanju parlamentarne istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore putem emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona EUR.

Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem države, podnijela su 34 poslanika opozicije.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, rekao je da su rijetke prilike u kojima gotovo niko ne zna da će Vlada da se zaduži 750 miliona EUR.

“Gotovo cijela parlamentarna većina nije znala za to, što je izazvalo određenu vrstu javne sumnje. Prvi put se desilo da o tome ne odlučuje Skupština”, naveo je Konjević.

On je kazao da se prvi put desilo da ministar finansija u dan i po dogovori ko će biti pravni savjetnik i kolika će biti provizija, dogovori četiri renomirane investicione banke i njihove provizije i napravi prospekt od 400 strana, koji je poslužio za emitovanje obveznica.

“Da li neko pri zdravoj logici misli da se to moglo dogovoriti za dan i po? Vaše je da li ćete teret ovakvog zaduženja, za koje nijeste znali, nositi na svojim političkim leđima i braniti ponašanje ministra finansija. Ja mislim da treba otvoriti istragu, da dobijemo objašnjenje”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, Skupštini je takvim zaduženjem oduzeto ustavno pravo da o tome izvorno odlučuje.

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, saopštio je da Klub poslanika Demokrate – Demos – Mir je naša nacija neće podržati predloženi dnevni red, jer je o toj temi već pokrenuta parlamentarna procedura.

“Biće kontrolno saslušanje ministra finansija, Milojka Spajića, što znači da se ne bježi od te teme. Ako to pokaže da postoje razlozi za dodatnom procedurom, biće pokrenuta”, naveo je Koprivica.

On smatra da ne postoji nijedan indikator kršenja zakona u tom postpuku, koji je bio preduslov za isplatu plata, penzija i socijala, što treba poštovati.

“O finansijskim učincima najbolje govori stav Centralne banke (CBCG) koja je izrazila zadovoljstvo što je bila dio ovog tima. Rekli su da je obezbijeđena finansijska sigurnost i povoljna kamatna stopa, koja je bila značajno niža nego 2016. godine”, podsjetio je Koprivica.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, tvrdi da je sve u vezi sa zaduživanjem, od početka do kraja, kršenje svih mogućih zakona države.

On je kazao da je postojala tajna komunikacija između Spajića i vlade bivšeg premijera Duška Markovića, kao i da je sve ugovoreno desetak dana prije nego što je on postao ministar.

„Cio proces je išao direktnom pogodbom bez tendera. Spajiću vjerovatno neko nije rekao da postoji Zakon o javnim nabavkama i da je to bilo obavezno“, rekao je Medojević.

On tvrdi da je dobio podatke da kamata koju je Spajić iznio od 2,875 odsto nije tačna, nego da je viša.

„Da ne govorim da je prospekt objavljen pet dana nakon što je obavljena transakcija“, dodao je Medojević.

On smatra da je dobro što je zakazano kontrolno saslušanje i da se trenutno nijesu stekli uslovi za paralmentarnu istragu.

„Meni treba još informacija kako bih imao kompletnu sliku o širini i djelovanju ove kriminalne organizacije u kojoj je povezano više osoba iz okruženja“, saopštio je Medojević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, kazao je da je sada jasna situacija u kojoj parlamentarna vlast optužuje Vladu za korupciju, ali im ne dozvoljava da se formira anketni odbor kako bi se to razriješilo.

“Imamo građane koji ne znaju zbog čega je bilo to zaduženje i imamo kršenje procedura i zakona. To je urađeno dva ili tri dana nakon izglasavanja Vlade, a o transparentnosti postupka govori da je javnost o tome bila obaviještena putem Twittera”, naveo je Sekulić.

On je dodao da i kolege iz pozicije optužuju Vladu, a neće formiranje odbora.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, kazao je da je zaduženje u obveznicama od 750 miliona EUR, najkontroverzniji potez nove Vlade do sada.

“To je potez na koji neki, među kojima je i Spajić, gledaju kao spasenje ekonomije, dok drugi u tome vide višemilionsku korupcju“, rekao je Šehović.

On smatra da javnost zaslužuje odgovore na više pitanja.

„Zašto je izvršna vlast kod ovog zaduženja pokazala licemjernost, kada je to Vlada koja je došla na vlast na kritici prethodne zbog navodnog pretjeranog zaduženja? Ta Vlada nas je trećeg dana mandata zadužila više nego bilo koja prije, jer je ovo najveće pojedinačno zaduženje do sada“, saopštio je Šehović.

On smatra i da javnost zaslužuje odgovor zašto je sve urađeno pod velom tajne, zašto je obmanut parlament i zašto niko od poslnika nije znao da će se država zadužiti oko 900 miliona sa kamatama.

„Javnost zaslužuje odgovor i zašto smo prvi put zvanično, o ovolikom zaduženju, obaviješteni nezvanično – putem Twitter naloga jednog ministra“, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, javnost zaslužuje odgovor na pitanje zašto se zaduženje tretira spasonosnim kada je nepovoljnije od onih za kojim su posezale neke zemlje regiona.

„Zašto je ovo zaduženje 750 miliona EUR, a ne 550 miliona koliko piše u zvaničnim Vladinim dokumentima, i da li su svjesni oni koji su posegli za ovolikim zaduženjem da su ovu državu zadužili 230 miliona EUR više od potrebnog i time prouzrokovali nepotrebnu kamatu koju će građani plaćati samo ove godine u iznosu od 7,1 milion EUR“, dodao je Šehović.

Poslanik Koalicije Crno na bijelo, Miloš Konatar, kazao je da je na dnevnom redu predlog koalicije koja je državu zadužila skoro četiri milijarde EUR i ostavila pustoš u javnim finansijama.

„Ostavili su nam 400 miliona koje ova Vlada treba da plati za manje od mjesec“, naveo je Konatar i dodao da nemaju ništa da kriju.

On je rekao da će na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, na kome je jednoglasno donijeta odluka o kontrolnom saslušanju Spajića, razgovarati o svim pojedinostima tog zaduženja.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, saopštio je da je nova Vlada naišla na opšte rasulo koje je ostavila prethodna i da su znali da trećeg ili četvrtog dana neće imati novca ni za šta.

„Crna Gora je u ovom momentu u toliko lošem ekonomskom stanju da meni nije jasno kako je uopšte ova Vlada dobila bilo kakav novac na zajam“, rekao je Radunović.

On smatra da je kontrolno saslušanje sasvim dovoljna mjera u tom slučaju.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović, kazao je da ta stranka neće podržati predloženi dnevni red.

“Opozicija je bila u situaciji da za vrijeme svoje vlasti razmišlja o građanima i zaduženjima. Poznato je koliko je Crna Gora zadužena i, gle čuda, sad odjednom ta velika briga”, naveo je Ivanović.

On je dodao da je Odbor za ekonomiju prihvatio da bude saslušan ministar finansija, gdje će se saznati sve pojedinosti i detalji.

“Mislim da se i opozicija slaže da se trebalo zadužiti. Mi danas ne bi imali ni penzije, ni plate, ni sve druge obaveze proistekle iz zaduživanja bivše vlasti za period njihove vladavine”, rekao je Ivanović.

Poslanik Bošnjačke stranke, Amer Smailović, saopštio je da će ta partija podržati otvaranje parlamentarne istrage.

“Tema je veoma bitna i svi su svjesni da je određeno zaduženje bilo neophodno. To je bio prvi potez nove Vlade i do sada nijesmo imali zaduženje putem obveznica u ovolikom iznosu, a čitav postupak je bio tajan”, naveo je Smailović.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...