fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBespovratnim sredstvima za samozapošljavanje do razvoja preduzeća

Bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje do razvoja preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, koji je danas objavio Zavod za zapošljavanje (ZZZ), ima za cilj da podigne svijest o preduzetništvu i pruži pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća.

Pomoćnica direktora ZZZ u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja, Svetlana Krgović, kazala je na konferenciji za novinare da će javni poziv biti otvoren do 31. maja u 15 sati.

Pozivom se dodjeljuju bespovratna sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od tri do 7,5 hiljada EUR, iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU). Ukupan iznos koji je na raspolaganju za treći javni poziv je 1,18 miliona EUR, čime se omogućava otvaranje oko 160 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća.

„Pravo da se prijavi, u ovom pozivu, ima svaka nezaposlena osoba koja je na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca. I u trećem pozivu prioritetne ciljne grupe ostaju iste, a to su: mladi, žene i dugotrajno nezaposleni“, rekla je Krgović na konferenciji organizovanoj u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Ona je, kako je saopšteno iz Zavoda, kazala da će korisnicima u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora biti uplaćen iznos od 80 odsto sredstava.

„Sa druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva namjenski utroši. Novoosnovana preduzeća moraju postojati minimum 12 mjeseci na tržištu“, objasnila je Krgović.

Ona je navela da će i taj poziv biti sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju.

„Zavod, inače prva institucija kojoj je dodijeljen direktni grant iz EU, i u prva dva poziva dodijelio je sredstva samo projektnim prijavama sa najboljim rezultatom, koje su ocjenjene na osnovu jasno definisanih kriterijuma“, kazala je Krgović.

Do sada je, u okviru prvog i drugog javnog poziva, sklopljeno 308 ugovora, odnosno osnovano 308 novih preduzeća.

„Zato pozivam sve koji do sada nijesu pokušali da se otisnu u preduzetničke vode, da ne propuste ovu šansu i da apliciraju za treći javni poziv grantova za samozapošljavanje. Otvaranje novih radnih mjesta, na ovaj način, doprinosi smanjenju nezaposlenosti, posebno u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti“, ocijenila je Krgović.

Ona je objasnila da kroz novouspostavljene biznise korisnici obezbjeđuju egzistenciju sebi i članovima svoje porodice, kao i bolje uslove života.

Krgović je iskazala posebnu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji na saradnji tokom realizacije projekta.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, saopštila je da kada je u pitanju podrška namijenjena sektoru zapošljavanja i tržišta rada, kroz taj Program za različite aktivnosti u svrhu povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona EUR.

„Od tog iznosa 3,5 miliona EUR je izdvojeno za podršku samozapošljavanju. Oko 1,6 miliona EUR smo izdvojili za podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih u deficitarnim zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika RE populacije“, precizirala je Lipovina-Božović.

Ona je kazala da je 2,7 miliona EUR planirano za dodjelu bespovratnih grantova za podršku zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori. Dodatno, u cilju jačanja kapaciteta aktera na lokalnom nivou, izdvojeno je oko 470 hiljada EUR za uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

“Očekivani rezultati su jačanje inkluzije i zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih, s posebnim naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osoba sa invaliditetom, podržavanjem života u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje”, navela je Lipovina-Božović.

Ona je rekla da je planiran i nastavak tih aktivnosti i nadgradnja očekivanih i postojećih rezultata, kroz realizaciju novog Akcionog dokumenta pod nazivom Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija 2020“, koji se, takođe, finansira iz budžeta IPA 2020, vrijedan oko 7,7 miliona EUR.

Lipovina-Božović se posebno osvrnula na značaj adekvatne selekcije korisnika grantova, kao i na dodatni monitoring i evaluaciju učinaka tog, ali i prethodna dva poziva, u cilju obezbjeđivanja dugoročne održivosti.

U tom smislu, ona je kazala da će Zavod imati i posebnu obavezu praćenja i izvještavanja.

Lipovina-Božović je apelovala na sve zainteresovane da se, u što većem broju, prijave na poziv.

Treći javni poziv za dodjelu besprovratnih sredstava za samozapošljavanje objavljuje se u okviru projekta Program grantova za samozapošljavanje, vrijednog 3,5 miliona EUR. On je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES), koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II).

Ugovaračka institucija projekta je Direktorat za ugovaranje i fiansiranje EU pomoći, kofinansiraju ga Evropska unija i Vlada, a Zavod je odgovoran za njegovu implementaciju u saradnji sa ministarstvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...