fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerane da postanu poželjno mjesto za život

Berane da postanu poželjno mjesto za život

Podgorica, Berane, (MINA-BUSINESS) – Opština Berane mora postati poželjno mjesto za život, posebno mladima koji će u narednim godinama biti nosioci ekonomske aktivnosti, uz valorizaciju potencijala u turizmu i poljoprivredi, ocijenjeno je tokom prve zvanične posjete ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića tom gradu.

Milatović boravi u posjeti Beranama, gdje je razgovarao sa predstavnicima Opštine, koje je predvodio njen predsjednik Tihomir Bogavac.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom sastanka razgovarano o više tema, a prije svega o pravcima razvoja grada koji je godinama zapostavljan.

“Jedan od najizazovnijih ciljeva aktuelne Vlade je postići ravnomjeran napredak cijele Crne Gore, tako da nam je svaka opština jednako važna. Onima koje su bile godinama zapostavljene moramo stvoriti uslove i šansu za brži napredak”, poručio je Milatović.

Kao najveći problem istaknuta je velika stopa nezaposlenosti, koju je prouzrokovalo izumiranje privredne djalatnosti.

Milatović je, kao jedno od rješenja, za narednu godinu najavio posebnu liniju Programa za unapređenje konkuretnosti, koja će se odnositi isključivo na sjever, a podrazumijevati refundiranje 80 odsto uloženih sredstava.

“Takođe, za narednu godinu je planiran iznos od milion EUR za potrebe Programa za mlade, u čijem je fokusu osposobljavanje i prekvalifikacija zainteresovanih za poslove u IT sektoru. Tako, mladi će dobiti priliku da stiču znanje koje će im omogućiti da nađu zaposlenje kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu rada, uz upotrebu online platformi”, rekao je Milatović.

Iz Ministarstva su najavili da će uskoro biti potpisani ugovori sa korisnicima sredstava Programa podsticajnih mjera za ruralni turizam 2021-2022, a četvrtina podržanih seoskih domaćinstava su iz Berana.

Podrška u ovom dijelu biće nastavljena tokom narednih godina, što je dodatna šansa za razvoj turizma i autentičnih turističkih proizvoda.

Prirodni potencijali Berana će biti uklopljeni u cjelinu sa ostalim opštinama sjevera, što će umanjiti neravnomjeran razvoj koji je godinama karakterističan za ovaj dio Crne Gore.

“Vlada je spremna da pruži podršku lokalnoj samoupravi u svim segmentima razvoja, prije svega kroz program investicija, kako bi se kraj u kojem gravitira Berane privredno i ekonomski približio rezultatima koje bilježe gradovi u drugim regijama”, naveo je Milatović.

Bogavac je pokrenuo niz pitanja koja su od važnosti za beransku opštinu, odnosno za njene građane.

Kako je dodao, jedan od gorućih problema je nezaposlenost i manjak realnog sektora za ostvarivanje mladih ljudi na profesionalnom polju, čime bi se stalo na put i sve većoj migraciji stanovništva.

Lokalna uprava, pored svojih napora, očekuje pomoć od Vlade, kako bi se zajedničkim snagama pokrenula privreda, što bi bilo od značaja i za susjedne opštine.

Milatović će tokom posjete obići i Regionalni Biznis Centar gdje će se upoznati sa radom ove ustanove i održati sastanak sa privrednicima opštine Berane, a u Gimnaziji “Panto Mališić” razgovaraće sa članovima Đačkog parlamenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...