fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBečić: Građani sa razočarenjem dočekali Vladine mjere

Bečić: Građani sa razočarenjem dočekali Vladine mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani su, ekonomske mjere koje je predložila Vlada, dočekali sa razočarenjem, jer se ispostavilo da se u mnogim segmentima radi o njihovom ponižavanju, a ne nužnoj pomoći, koju je država obavezna da pruži, ocijenio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

On je kazao da to ne čudi, ako se ima u vidu da je prvi paket mjera koji je pompezno najavljivan, završio sa skandaloznim moratorijumom na kredite, koji će građani morati na kraju da plate, kao i kreditnim linijama Investiciono-razvojnog fonda (IRF) čija su transparentnost, efikasnost i obuhvatnost krajnje upitne.

“Ispostavilo se da su ekonomske mjere crnogorske Vlade daleko iza mjera zemalja regiona, a o evropskim okvirima da i ne govorimo, iako smo od naših zvaničnika slušali da smo ne samo regionalni, već i evropski lideri”, naveo je Bečić u saopštenju.

On smatra da je ponižavajuća ponuda države da se zaposlenima u sektorima čiji je rad zabranjen i
onima koji su zbog čuvanja djece ili karantina i samolizolacije morali biti kući, isplati po 155 EUR, a onima iz sektora čiji je rad ugrožen 111 EUR, i to samo za april i maj.

“Elementarno korektno prema poslodavcima i zaposlenima bilo je ono što smo predložili prije nekoliko dana i što su primijenile mnoge regionalne i evropske zemlje, a to je da država obezbijedi da istinska zarada zaposlenih kojima je onemogućen rad završi na njihovim računima, a da poreze i doprinose u cjelosti preuzme država”, rekao je Bečić.

On je kazao da će premijer Duško Marković jednokratno pomoći sa 50 EUR samo nezaposlene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje koji ne ostvaruju novčanu nadoknadu ili materijalno obezbeđenje, umjesto da je prihvatio predlog Demokrata da se svakom domaćinstvu koje ima tri i više članova hitno uplati po jedna prosječna zarada od 524 EUR, a svakom domaćinstvu sa jednim ili dva člana po jedna minimalna zarada, odnosno 222 EUR.

“Za to je potrebno nešto manje od 78 miliona, a imalo bi multiplikativni efekat na privredu, jer bi građani svakako taj novac upumpali u crnogorski sistem”, naveo je Bečić.

On je podsjetio da je prvobitnim mjerama po 50 EUR pomoći opredijeljeno za svega devet odsto penzionera, dok su drugim paketom penzioneri u potpunosti zaboravljeni.

Prema njegovim riječima, Marković kaže da država nema 78 miliona za pomoć svakom crnogorskom domaćinstvu, ali ima 155 miliona za spašavanje gubitaša Montenegro Airlines-a, 104 miliona samo za kamate na kredite u ovoj godini, kao i 86 miliona za budžetsku rezervu.

“Zaprepašćenja ekonomskim mjerama Vlade zaokružena su saznanjem da Elektroprivreda (EPCG) neće smanjiti cijenu struje u kriznim mjesecima, iako smo predložili da to umanjenje iznosi 60 odsto sadašnje cijene”, naveo je Bečić.

Oko 90 odsto građana Crne Gore, prema njegovim riječima, neće imati nikakvu povlasticu od EPCG, iako je jasno da su građani prinuđeni da zbog mjera koje su na snazi, provode vrijeme kući i stvaraju samim tim mnogo veću potrošnju, koju korona profiter zvani EPCG želi da na ovako nehuman način valorizuje.

Najčitanije