fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBDP u prošloj godini pao 15,3 odsto

BDP u prošloj godini pao 15,3 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prošloj godini 15,3 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je crnogorski BDP u prošloj godini iznosio 4,19 milijardi EUR, dok je u 2019. godini iznosio 4,95 milijardi EUR.

“BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,74 hiljade EUR, dok je u 2019. godini iznosio 7,96 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Prosječan pad ekonomije u zemljama Evropske unije (EU) iznosio je 5,9 odsto.

Kako se navodi u izvještaju Eurostata, Crna Gora je imala najveći pad BDP-a od evropskih zemalja. Rast u prošloj godini zabilježile su jedino Irska sa 5,9 odsto i Turska sa 1,8 odsto.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska je imala pad od osam odsto, Sjeverna Makedonija 4,5 odsto, Bosna i Hercegovina 4,3 odsto, Slovenija 4,2 odsto, a Srbija jedan odsto.

Bruto nacionalni dohodak (BND) Crne Gore u prošloj godini je, prema podacima Monstata, iznosio 4,25 milijardi EUR i nominalno je manji u odnosu na 2019. godinu 15,1 odsto.

“Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za prošlu godinu je bio pozitivan i iznosio je 66,6 miliona EUR”, kazali su iz Monstata.

BND po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,84 hiljade EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...