fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBDP na 46 odsto EU prosjeka

BDP na 46 odsto EU prosjeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 46 odsto prosjeka Evropske unije (EU), saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da je, od zemalja članica EU, prema prvoj procjeni Eurostata, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 266 odsto evropskog prosjeka.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 55 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 64 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 46 odsto prosjeka EU”, navodi se u saopštenju.

Srbija se nalazi na nivou od 43 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na 38 odsto, Bosna i Hercegovina na 33 odsto, dok se na Albanija nalazi na nivou od 31 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, među zemljama članicama u prošloj godini se kretala u rasponu od 61 odsto prosjeka EU u Bugarskoj do 131 odsto prosjeka EU u Luksemburgu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije