fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBave se održivim poslovanjem

Bave se održivim poslovanjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hipotekarna banka, najbrže rastuća crnogorska banka, još jednom preuzima lidersku ulogu na crnogorskom bankarskom tržištu, ovoga puta u segmentu održivog poslovanja, pri čemu brine o društvenoj zajednici, životnoj sredini u kojoj posluje i svim svojim stejkholderima.

“Iz toga proizilazi odlučnost da pozitivno utiče na globalne promjene. Sa zadovoljstvom poziva sve učesnike na crnogorskom tržištu, posebno bankarskom, da joj se pridruže na putu održivog razvoja”, navodi se u saopštenju banke.

Iz banke su poručili da su budućnosti posvećeni.

Hipotekarna banka je 11. novembra prošle godine potpisala Principe odgovornog poslovanja, čime je postala prva crnogorska banka, članica Finansijske inicijative u okviru Programa životne sredine Ujedinjenih nacija (UN).

“Svoju posvećenost ostvarivanju ciljeva održivosti, pokazala je zvaničnim uključivanjem aspekta održivosti u svoju poslovnu strategiju.
Hipotekarna banka aktivno radi na pripremi projekta čiji je krajnji cilj uspostavljanje ESG standarda, standarda koji usklađuju korporativne politike sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja”, navodi se u saopštenju.

Ti standardi, kako se dodaje, podrazumijevaju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro korporativno upravljanje.

“Navedeni standardi se često povezuju sa UN-ovim ciljevima za postizanje održivog razvoja do 2030. godine, tako da biznis može dati svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva, kao što su zaštita životne sredine, obezbjeđivanje mira i prosperiteta za sve, iskorenjivanje siromaštva i gladi”, rekli su iz Hipotekarne banke.

Nakon usvajanja Strategije održivosti banke, fokus će biti na njenoj implementaciji. Do kraja ove godine svi zaposleni banke biće edukovani o ovoj inicijativi.

“Do tada će biti objavljen i dokument koji će pokazati progres u implementaciji usvojene strategije, stepen ostvarenja postavljenih ciljeva, postignutih rezultata i sprovedenih inicijativa. Ovo će predstavljati prvi korak u vrlo važnom i zahtjevnom izvještajnom procesu koje kompanije preduzimaju kada analiziraju i mjere dostignuća u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja”, smatraju u banci.

Jedan od ciljeva Strategije održivosti banke čini publikacija prvog zvaničnog izvještaja o održivosti naredne godine. U međuvremenu pažnja će biti posvećena konstantnom unapređenju i usklađivanju strategije sa novim legislativnim zahtjevima i vodećim globalnim praksama.

“Motivisana da proaktivno podrži ostvarenje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija, Hipotekarna banka zauzima lidersku poziciju na bankarskom tržištu i u segmentu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja”, kazali su njeni predstavnici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije