fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBanke dijele sudbinu klijenata

Banke dijele sudbinu klijenata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rekordno visok iznos depozita u crnogorskim bankama razlog je za zadovoljstvo, te rezultat povjerenja koje se sa klijentima razvija godinama, saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je kazao da su depoziti na kraju jula iznosili 3,83 milijarde EUR, dok je likvidna aktiva na istorijski maksimalnom nivou od oko 1,5 milijardi EUR, pišu Dnevne novine.

“Depoziti su rezultat pozitivnih kretanja u privredi u odnosu na prethodnu, pandemijsku godinu, ali i kvalitetne ponude bankarskih kamata na depozite”, precizirao je Pejaković.

On je podsjetio da Fond za zaštitu depozita, koji pune i održavaju komercijalne banke u Crnoj Gori, daju garanciju do 50 hiljada EUR.

Depozitima se ne mogu kompenzovati krediti koji su postali nekvalitetni (NPL) tokom krize izazvane pandemijom. Banke su očekivale takav scenario, pa se protiv njih „bore” dokapitalizacijom, fokusom na klijente, restrukturiranjem, reprogramiranjem kredita i finansiranjem održivih projekata.

„Ranije je u dobrom dijelu u pitanju bila održivost i preživljavanje klijenata, obazrivost pri finansiranju pripreme ljetnje sezone, ali i preuzimanje zajedničkih rizika ne ugrožavajući finansijsku stabilnost samih banaka, što će se pozitivno odraziti i na godišnje bilanse. Pozitivna strategija banaka u plasmanima se odrazila i na rast depozita”, rekao je Pejaković.

U proteklom periodu, banke su povećale naknade i pooštrile uslove za dobijanje kredita, ali Pejaković ističe da je sve to u skladu sa zakonom, uz pravovremeno obavještavanje klijenata o tim promjenama.

“Očekivano je da povećanje naknada banaka za poslove koje obavljaju izazove negodovanje. Ipak, taj rast je mnogo manji nego u nekim drugim sferama koje značajno utiču na standard stanovništva. Imate povoljniji cjenovnik za penzionere, što podržavaju sve banke. Padaju kamatne stope na plasmane kod banaka, uz negodovanje dijela javnosti koja želi kamate kao u najrazvijenijim državama Evrope”, kazao je Pejaković.

On je podsjetio i da efikasnost privrede, rizici i pravna infrastruktura kod nas nijesu na nivou Njemačke ili Švajcarske, ali i da su neke naknade više u tim državama, dok je kaznena politika za loše platiše rigoroznija.

Pejaković je naveo da su banke pod budnim okom Centralne banke (CBCG), dok su neke dio međunarodnih grupacija, pa se dobra bankarska praksa i te kako praktikuje.

“To garantuje stabilno i kontinuirano praćenje potreba klijenata, što se ogleda kroz solventnost i likvidnost, sa duplo kvalitetnijim pokazateljima od zakonskog minimuma, te rast nivoa depozita. Banke dijele sudbinu klijenata i ukoliko oni rastu, raste i banka, ali i obrnuto”, saopštio je Pejović.

Dalje podsjeća kako jepraćenje NPL-a sastavni dio poslovanja banaka, te da su oni na nivou regiona, a prije pandemije – čak na nivou nekih članica EU.

„Mislim da veliki dio javnosti ne pravi razliku između banaka i mikrokreditnih organizacija, gdje su kamate, ali i naknade na znatno višem nivou, i gdje su u pravilu klijenti koji se teže kvalifikuju za kredit kod banke, tako da i one imaju opravdanje postojanja”, zaključuje Pejaković.

Banke prave strategije prema raspoloživim resursima i uslovima na tržištu, pa su tako neke više okrenute stanovništvu, a druge privrednicima ili investicionom bankarstvu.

Pomoć postojećim klijentima koji su u krizi, daje se kroz produženje roka otplate, te smanjenjem anuiteta uz zahtjev, a time i saglasnost klijenta.

“Ove godine 30. juna, u poređenju sa istim periodom prošle, imali smo za skoro 709 miliona EUR više plasmana. To je pokazatelj koju podršku privredi, stanovništvu i državi daju banke tokom krize”, naveo je Pejaković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...