fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBankarski sektor stabilan

Bankarski sektor stabilan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stanje u bankarskom sektoru je, prema svim važnim pokazateljima, stabilno i kontinuirano se unaprjeđuje, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je nakon uvođenja mjera u dvije banke očuvana otpornost i zdravlje ostalih.

„To se potvrđuje kroz evidentan rast ključnih indikatora, a posebno je važno da su na nivou sistema rasli i depoziti i likvidnost, kao glavni pokazatelji očuvanja povjerenja u bankarski sektor“, rekao je Žugić na sastanku sa nerezidencijalnim ambasadorom Belgije, Kunradom Adamom.

Iz CBCG je saopšteno da je Žugić kazao da je Crna Gora prošle godine ostvarila snažan ekonomski rast, koji će se, prema prognozama, nastaviti i u narednom periodu, dok su ranjivosti u svim ključnim sektorima značajno smanjene.

On je govorio i o aktivnostima CBCG u oblasti evropskih integracija, gdje je kao glavni cilj u narednom periodu naveo nastavak dalje harmonizacije regulatornog okvira sa pravom EU, opšte prihvaćenim međunarodnim standardima i najboljom bankarskom praksom.

Unutrašnji prioriteti CBCG u narednom periodu su, prema riječima Žugića, i dalje institucionalno i kadrovsko snaženje supervizije, jačanje preventivnih aktvnosti na sprečavanju pranja novca i unaprjeđenje platnog prometa.

Adam je saopštio da je zadovoljan rezultatima koje je CBCG ostvarila na snaženju bankarskog sistema i najavio dalji nastavak saradnje.

Najčitanije

Nikola Milović DPS,

Milović nosilac liste DPS-a za izbore u Budvi

Podgorica, (MINA) – Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović biće nosilac liste te...