fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAzerbejdžan prvi po ulaganjima u Crnu Goru

Azerbejdžan prvi po ulaganjima u Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Azerbejdžan i dalje drži prvu poziciju po ulaganjima u Crnu Goru, ali iz Centralne banke (CBCG) nijesu naveli ni cifru, ni investitore iz te zemlje, jer bi to zadiralo u prostor poslovne tajne.

“Podatak je povjerljiv, jer se odnosi na manje od tri kompanije”, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Strane direktne investicije do kraja oktobra iznosile su 541,4 miliona EUR, od čega se iz zemlje odlilo 173,4 miliona, što znači da je neto priliv bio 368 miliona ili 47,1 odsto viši nego u istom periodu prošle godine.

Na drugoj poziciji po investicijama u Crnu Goru su kompanije iz Kine, sa blizu 71 milion EUR, a na trećoj Rusi sa 54 miliona.

“Slijede investitori iz Švajcarske sa 48,3 miliona EUR, iz Italije 44 miliona, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 24,5 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) 24,1 milion, Njemačke 22 miliona, Srbije 18,7 miliona i Holandije 17,4 miliona”, kazali su iz CBCG navodeći da se radi o preliminarnim podacima.

Među manjim ulaganjima u Crnu Goru su investicije kompanija iz Turske, sa 12,7 miliona, Velike Britanije 11 miliona, Estonije blizu deset miliona, Austrije devet, Slovenije preko osam miliona, Španije i Luksemburga po šest miliona i Hrvatske blizu pet miliona.

Prema preliminarnim podacima za deset mjeseci ove godine u formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv 183,7 miliona EUR, što čini blizu 34 odsto ukupnog priliva.

“Od tih 183,7 miliona EUR preko 98 miliona je investirano u kompanije i banke u Crnoj Gori. To je pad od 56,1 odsto”, objasnili su iz CBCG.

Njihova dokumenta pokazuju da je u taj sektor najviše uloženo iz SAD, oko 11 miliona, UAE pet miliona, Srbije četiri miliona, Švajcarske 3,4 miliona i Njemačke 2,9 miliona EUR.
Jedini povjerljivi podatak se odnosi na Austriju i tiče se ulaganja manje od tri kompanije.

Priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio je 85,5 miliona EUR što je takođe pad od 40,9 odsto. U ovoj godini, prema podacima CBCG, nekretnine su najviše kupovali Rusi, ukupno 18 miliona, potom Amerikanci 9,4 miliona, Njemci 9,3 miliona, Srbi 8,3 miliona i Švajcarci 6,8 miliona.

“Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 326,1 milion EUR, što je 24,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine”, kazali su iz CBCG.

Na pitanje kakav odnos investitora očekuju u narednoj godini, uzimajući u obzir pandemiju koronavirusa i promjenu vlasti u Crnoj Gori, iz CBCG su saopštili da je naša zemlja atraktivna investiciona destinacija.

“Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija, koja obiluje potencijalima za investiranje, posebno u oblasti turizma, energetike, telekomunikacija. Zbog toga treba očekivati nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija”, naveli su iz CBCG.

Najčitanije