fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put će krajem septembra dobiti struju

Auto-put će krajem septembra dobiti struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat trajnog sistema za napajanje auto-puta Bar-Boljare električnom energijom (TNEE), vrijedan 38,6 miliona EUR, biće završen krajem septembra, pokazuju podaci Monteputa koji rukovodi tim značajnim projektom.

Da će projekat biti završen u septembru navodi se i u godišnjem izvještaju o radu Monteputa, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, prenose Dnevne novine.

“Završetak investicije TNEE planiran je za septembar ove godine, a upravljanje i održavanje prioritetne dionice, po aktuelnim planovima, Vlada će povjeriti Monteputu”, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Monteputa.

Cilj projekta trajnog napajanja, u smislu obezbjeđivanja potencijala snabdijevanja električnom energijom čitavog sjevera države i to za sve sadašnje i buduće potrebe stanovništva, privrede i valorizacije agroturističkih potencijala, dio je strateški najvažnije investicije za Crnu Goru, izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare.

Sistem trajnog napajanja auto-puta električnom energijom obuhvata izgradnju trafostanica Auto-put 1 sa priključnim dalekovodima, Auto-put 2 sa priključnim dalekovodima i trafostanice 20/0,4 kV sa kablovskim razvodom 20 kV te sistemom daljinskog upravljanja za napajanje objekata.

Firma Monteput je prošle godine, na ponovljenom tenderu, donijela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu elektronapajanja prve dionice auto-puta Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa.

Trafostanicu Auto-put 1 sa priključnim dalekovodima gradi Novi Volvox, u iznosu od 9,86 miliona EUR. Za partiju dva, odnosno gradnju trafostanice Auto-put 2 zadužen je Elektro tim, i za to će dobiti 8,7 miliona EUR, a za partiju tri Novi Volvox, 19,6 miliona EUR.

Kompletan projekat vrijedan 38,6 miliona EUR finansira Investiciono-razvojni fond (IRF).

Prvobitni rok za izgradnju prioritetne dionice auto-puta je 30. septembar, ali neće biti ispoštovan zbog pandemije koronavirusa.
Očekuje se da će prva dionica biti završena sredinom naredne godine.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...