fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAuto-put će dobiti struju do kraja septembra

Auto-put će dobiti struju do kraja septembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompletni radovi na elektronapajanju auto-puta Bar-Boljare odvijaju se u skladu sa planom i biće završeni do 30. septembra, saopštio je izvršni direktor Monteputa, Jonuz Mujević.

On je naveo da se trenutno priprema nasip za trafostanicu 110 kilovolti (kV) Mateševo, te da su urađeni projekti pristupnih puteva za radove na dalekovodu.

“Projekat elektronapajanja prve dionice auto-puta je u toku. Takođe, počeli su radovi na trafostanici 110 kV Mrke, radi se iskop za temelje trafostanice. Kod proizvođača je, za obje trafostanice, poručena i ugovorena kompletna oprema sa definisanim rokom isporuke u skladu sa planom realizacije investicija“, rekao je Mujević za Dnevne novine.

On je dodao da je za trafostanicu 20/04 kV u toku izgradnja objekata trafostanica sa izradom šahti i kanala na trasi srednjenaponskog kabla, a u toku su i pripreme za polaganje kablova.

Monteput, koji je zadužen za projekat elektronapajanja auto-puta Bar-Boljare, potpisao je u maju prošle ugovor sa Investiciono-razvojnim fondom o dobijanju 38,23 miliona EUR kredita za izgradnju sistema snabdijevanja strujom. Radove sprovode domaće kompanije Novi Volvox i Electro Tim.

Bar-Boljare će, kako je ranije najavljeno, dobijati struju i iz 24 trafostanice snage od 2/250 kilovolt-ampera do 2/1250 kilovolt ampera. Projekat predviđa i izgradnju pet jednosistemskih dalekovoda i to na ulazu i izlazu u Mateševo, na relacijama Mrke izlaz Trebješica, Smokovac Mrke i Smokovac Tuzi.

Planirano je i polaganje 20 kilovoltnog kabla u koridoru auto-puta sa priključcima na trafostanice Mrke i Mateševo, ukupne dužine 50 kilometara, kao i snabdijevanje električnom energijom naplatne rampe Smokovac koja obuhvata 20-kilovoltni kablovski razvod i trafostanicu 20/04 kilovolti.

Dobijena električna energija trajno će napajati i skijaške centre u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i Rožajama.

Mujević je kazao je da će putarina na auto-putu koštati od osam do 12 centi po kilometru, te da njen konačan iznos utvrđuju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Vlada.

“U ovom momentu naplata putarine nije u nadležnosti Monteputa. Očekujemo donošenje novog zakona o putevima koji će jasno precizirati ulogu tog preduzeća vezano za održavanje kompletne dionice, samim tim i naplatu putarine. Ono što je evropski standard, putarina košta od osam do 12 centi po kilometru”, objasnio je Mujević.

Osim radova na elektronapajanju, kako je kazao, kompanija će u ovoj godini biti fokusirana na održavanje i naplatu putarine kroz tunel Sozina i kompletno praćenje realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare preko posebne poslovne jedinice u okviru preduzeća.

“U fokusu rada za narednu godinu će svakako biti i projekat brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja sa posebnim osvrtom na zaobilaznicu Budve čija je izrada projekta u toku”, zaključio je Mujević.

Najčitanije