fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Vlada ne navodi da li su uklonjeni nedostaci na auto-putu

ASP: Vlada ne navodi da li su uklonjeni nedostaci na auto-putu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Objavljeni Vladin izvještaj o izvedenim radovima na dionici auto-puta Smokovac-Mateševo ne navodi da li su uklonjeni nedostaci koji su do prije par mjeseci postojali na pojedinim mostovima i podvožnjacima, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji (NVO), Ines Mrdović, kazala je da je Vlada u subotu objelodanila izvještaj Monteputa, sa dinamikom i presjekom izvedenih radova do kraja ove sedmice.

„Međutim, objavljeni izvještaj sadrži samo dio podataka, koje inače sadrže izvještaji Monteputa, kao državne kompanije koja ih dostavlja Vladi, kao investitoru projekta“, navela je Mrdović u saopštenju.

U dokumentaciji, koja je u posjedu ASP-a, a odnosi se na period do prije nekoliko mjeseci, navodi se da je zbog dovođenja u pitanje kvaliteta izvedenih radova na pojedinim mostovima, Inžinjer otvorio tehničke NCN-ove vezane za problematičan kvalitet izvedenih betonskih radova konstrukcije mostova.

Podaci su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Tako se ukazuje da je na mostovima Đurićev Laz, Ratkov Laz i Lutovo došlo do oštećenja prvog sloja asfalta i do pojave vode na mjestima oštećenja, a s tim u vezi je Inžinjer naložio izvođaču da utvrdi uzroke oštećenja i predloži mjere sanacije. Vladin izvještaj ne otkriva da li su ta pitanja zatvorena, ili nijesu“, kazala je Mrdović.

Inžinjer je, kako je precizirala, francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A., koji je plaćen nekoliko desetina miliona EUR za kontrolu izvedenih radova na prioritetnoj dionici. Kontrolu obavljaju i dvije domaće komisije, formirane od Vlade, jedna je za projektnu dokumentaciju, druga za kvalitet urađenog posla. I one su plaćene u milionskim iznosima.

Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa nizom domaćih kompanija, kao podizvođačima. Najveći „dio kolača“ uzeo je, kako se navodi, podgorički Bemax.

„Na već izvedenim podvožnjacima Pavličići i Bratonožićke Njive 2 uočeno je curenje vode u svodu podvožnjaka. Inženjer je naložio izvođaču da pristupi otklanjanju nedostataka izvedenih hidroizolacionih radova“, kaže se u dokumentu, u posjedu ASP-a. Vladin izvještaj ne pokazuje da li je ovaj problem otklonjen.

U dokumentaciji koju posjeduje ASP se navodi da je u zoni mosta Uvač 4 došlo do pojave većeg klizišta. Proces klizanja terena je deformisao (translatorno pomjerio) oporac za više od 80 centimetara i na njega više nije moguće osloniti rasponsku konstrukciju, takođe i potporni zid broj 7 je deformisan i više nije u funkciji. Projekat sanacije ovog klizišta je odobren i sanacioni radovi se izvode na terenu.

Nadalje se objašnjava da je preprojektovan Glavni projekat mosta, završeni radovi na konstrukciji mosta, a sanacija nestabilne kosine je bila u završnoj fazi. Mjerenja su pokazivala da se teren stabilizovao, ali u jučerašnjem Vladinom izvještaju nema nikakvih podataka ni o ovome.

„Na pojedinim mostovima uočena su “veća” vertikalna pomjeranja, odnosno oscilacije ploče mosta, prilikom prolaska teretnog vozila preko mosta. Stav Inžinjera i DKR-a je da nema potrebe za dinamičkom kontrolom konstrukcije mosta, već da će nakon ugradnje betonske zaštitne ograde i nakon asfaltiranja, ploča dobiti dodatu krutost, nakon čega će se uraditi ispitivanje mosta probnim opterećenjem, kako je to predviđeno Glavnim projektom“, navodi se u dokumentaciji.

Na prioritetnoj dionici je ukupno 19 mostova, a ASP je ranije objavila da su pojava pukotina, pojave vode kod većih kiša, loša ugradnja betona, kačenje ventilatora na površine bez armature, bili samo neki od problema izgradnje tunela na dionici auto-puta Smokovac-Mateševo.

Mrdović je kazala da u Vladinom izvještaju nema podataka da li su ti problemi prevaziđeni i na koji način.

ASP je takođe objavila da je CRBC mijenjala odobreni Glavni projekat i izvodila građevinske radove suprotno njemu, što Vlada smatra jednim od razloga za kašnjenje završetka tog posla.

„Izvjesno je da će crnogorski građani, a uprkos činjenici da se vrlo brzo očekuje završetak građevinskih radova, na samo otvaranje ove dionice još sačekati“, rekla je Mrdović.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je dolazilo do čestih izmjena Glavnog projekta, može se ocijeniti da je on urađen bez kvalitetnog istraživanja vrlo kompleksnog geografskog terena, kakav je onaj kojim prolazi dionica Smokovac-Mateševo.

„To istovremeno pokazuje i pogubnost odluke bivše Vlade da se u jedan ovako složeni posao, sa ogromnim finansijskim uticajem na budžet države, krene na način da se izabranom izvođaču da posao, koji podrazumijeva da on istovremeno i uradi Glavni projekat, a potom i izvodi radove“, dodala je Mrdović.

Do sada je ukupna ugovorena vrijednost radova na ovoj dionici najmanje 905,9 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...