fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP predložila izmjene seta ekonomskih zakona

ASP predložila izmjene seta ekonomskih zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) preložila je Vladi izmjene seta ekonomskih zakona, koje bi, između ostalog, predviđale povećanje stope poreza na dobit i obavezu plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za gorivo na jahte.

„U setu ekonomskih i socijalnih zakona, preporuka je uvođenje obaveze plaćanja PDV-a za gorivo na jahte po stopi po kojoj ga plaćaju ostali građani, a sa druge strane povećanje stope poreza na dobit, koja je nedopustivo niska i iznosi svega devet odsto“, naveli su iz ASP.

Ta NVO je danas, u okviru javne rasprave na Program Vlade za ovu godinu, dostavila predloge za izmjenu 20 postojećih zakona i donošenje tri potpuno nova.

U ASP smatraju da bi trebalo da se donese zakon o kapitalnim investicijama, koji će jasno utvrditi pravni okvir i uključiti najširu javnost.

Oni su objasnili da predlažu takav zakon zbog značaja kapitalnih investicija i činjenice da su prethodnih godina dogovarane „u uskom krugu“ u vrhu države.

„Veoma je bitno izmijeniti i kontroverzni Zakon o energetici da bi se potrošači konačno oslobodili neopravdanih plaćanja, kojima pune privatne džepove, kao i zakon o koncesijama, čijim bi se promjenama omogućili veći prihodi za budžet, a ne mrvice kao do sada“, navodi se u saopštenju ASP.

U toj NVO smatraju da bi Vlada trebalo da izmijeni najmanje 20 postojećih zakona i donese više potpuno novih, uz one čije je usvajanje obaveza u procesu pridruživanja EU, kako bi napravila otklon od zakonodavne politike bivše vlasti i Crnu Goru učinila pravednijim društvom.

„To je ključna preporuka Akcije za socijalnu pravdu“, kazali su predstavnici ze NVO.

Najčitanije