fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Cijena od 54 miliona za TE ne smije se uvećati ni...

ASP: Cijena od 54 miliona za TE ne smije se uvećati ni centa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ugovorena cijena od 54 miliona EUR za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja je fiksna i svako njeno uvećanje značilo bi kršenje osnovnog ugovora, što Elektroprivredi (EPCG) daje pravo na raskid ugovornog aranžmana, smatraju u Akciji za socijalnu pravdu (ASP).

Pravna savjetnica pri nevladinoj organizaciji (NVO) Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović, kazala je da je posao ugovoren po principu projektuj i izgradi, odnosno po sistemu ključ u ruke, što znači da ugovorena cijena obuhvata vrijednost svih nepredviđenih radova i svih viškova radova, a isključuje uticaj manjkova radova na ugovorenu cijenu.

„Jedinična i ukupna cijena, način plaćanja i ostali uslovi iz prihvaćene ponude nijesu podložni promjeni“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je kazala da se sve to decidno navodi u zaključenom ugovoru za ekološku rekonstrukciju TE, čiji su potpisnici EPCG i konzorcijum, kojeg čine kineski DEC International i domaće kompanije Bemax, BB Solar i Permonte, te je nejasno zašto se iz EPCG prihvataju pregovori za uvećanje cijene osnovnog ugovora za najmanje 15 miliona EUR, a vjerovatnije i više.

„Ovo posebno i zato što se u ugovoru dodatno precizira da je ugovorna cijena fiksna cijena i predstavlja maksimalni iznos cijene za sve ugovorene poslove na osnovu ovog ugovora“, rekla je Mrdović.

U takvom poslovnom aranžmanu, kako je objasnila, cijena predstavlja bitan ugovorni element, a zaključenim ugovorom je predviđeno da se može raskinuti sporazumno ili po zahtjevu jedne od ugovornih strana, ako su nastupili bitni razlozi za raskid ugovora.

“Dakle, zato što konzorcijum traži više novca od ugovorenog za rekonstrukciju TE, zato što posao nije počeo ni godinu i četiri mjeseca od zaključenja ugovora, i zato što se očekuje pooštravanje evropskih standarda za rad starih postrojenja TE, menadžment EPCG ima više nego dovoljno osnova da pokrene proceduru sporazumnog raskida ili da zatraži raskid ovog ugovora“, smatra Mrdović.

Istovremeno, kako je navela, potpuno su neobrazložene tvrdnje da bi raskid ugovora sa konzorcijumom, predvođenim kineskom kompanijom, doveo do automatskog gašenja TE u Pljevljima, koja već gotovo godinu radi nezakonito, a nakon što je potrošila dozvoljenih 20 hiljada radnih sati.

ASP već duže ukazuje da bi TE, nakon eventualne rekonstrukcije, mogla raditi još samo nekoliko godina, jer se tek očekuje dodatno pooštravanje evropskih standarda za zagađenja vazduha i krajnje je upitno da li bi ih rekonstrukcijom TE zadovoljila.

„Tako bi se moglo desiti da desetine miliona EUR praktično budu „prosute” u rekonstrukciju, a da EPCG istovremeno plaća i ogromne naknade zbog zagađenja vazduha”, rekla je Mrdović.

Prema njenim riječima, zbog činjenice da TE obezbjeđuje najmanje trećinu struje u zemlji, Vlada i EPCG moraju najhitnije naći prelazna rješenja. Istovremeno, građanima Pljevalja, koji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, moraju se ponuditi pravedna rješenja za budući razvoj grada.

ASP će uskoro, a u okviru projekta koji podržava norverška Minor fondacija za velike izazove, donosiocima političkih odluka dostaviti preporuke za takozvanu pravednu tranziciju Pljevalja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije