fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Bilansom predviđen rad TE u punom kapacitetu

ASP: Bilansom predviđen rad TE u punom kapacitetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Energetskim bilansom za narednu godinu, koji je usvojila Vlada, predviđen je rad Termoelektrane (TE) Pljevlja u punom kapacitetu tokom sljedeće godine i nije planiran manji broj radnih sati zbog ekološke rekonstrukcije, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Oni su kazali da je Energetskim bilansom, koji je usvojen na jednoj od posljednjih sjednica Vlade, planirano da TE proizvede 1,3 hiljade gigavata (GW) električne energije, koliko je proizvela protekle godine, a očekuje se da toliki nivo proizvodnje bude ostvaren i do kraja ove godine.

„Planirana proizvodnja iz TE Pljevlja u narednoj godini je oko 38 odsto od ukupno planirane u zemlji, dok Energetski bilans navodi redovni remont u aprilu i maju, ali ne pominje manji broj radnih sati zbog projekta ekološke rekonstrukcije“, naveli su iz ASP-a.

Oni su dodali da posao ekološke rekonstrukcije, zaključen na 54 miliona, uz već sada potencijalno uvećanje od 15 miliona, godinu i po „tapka u mjestu“, a menadžment Elektroprivrede (EPCG) ne preduzima ništa da raskine ugovor zaključen u kontroverznoj tenderskoj proceduri.

„TE Pljevlja je dozvoljeno 20 hiljada radnih sati, koje je potrošila krajem prošle godine i od tada radi suprotno pravilima Evropske energetske zajednice (EEZ), što je kršenje međunarodno preuzetih obaveza zemlje“, saopštili su iz ASP.

Ta nevladina organizacija je nedavno objelodanila da je u takozvanom tranzicionom periodu prošle godine bivša Vlada tražila od EEZ da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u godinama pogođenim epidemijom korone i sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine.

„To bi značilo da sve što je TE Pljevlja potrošila od marta prošle godine i što će potrošiti u narednom periodu, dok se ne pronađe efikasna vakcina, ne bi se računalo u dozvoljenih 20 hiljada radnih sati, čime bi praktično bio odobren nastavak rada pljevaljske elektrane i u narednim godinama“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su podsjetili da je nova Vlada više puta saopštila da za TE Pljevlja pokušava da pronađe rješenje u pregovorima sa EEZ, u kojoj je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena.

ASP se uz podršku norveške Minor fondacije za velike izazove bavi pitanjem pravedne tranzicije za Pljevlja, u svijetlu opšte poznatih činjenica da će rad TE u Evropi u neko dogledno vrijeme morati da postane prošlost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...