fbpx
NaslovnicaMINA BusinessApel poslodavcima da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage

Apel poslodavcima da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za zapošljavanje (ZZZ) je, u cilju povećanja sezonske zaposlenosti, apelovao na poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage, kao i na nezaposlene, mlade, studente i đake iz Crne Gore da gledaju ljeto kao odličnu šansu za zaradu.

“Apelujemo na poslodavce da se, još više nego do sada, okrenu zapošljavanju domaće radne snage i da potrebne radnike, prije svega, potraže među crnogorskim građanima i na domaćem tržištu”, rekli su predstavnici Zavoda agenciji Mina-business.

Poslodavci, kako su kazali, u Zavodu imaju pouzdanog partnera i staviće im sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, svi zajedno obezbjedili kvalitetan kadar.

“Apel upućujemo i svim nezaposlenim osobama, mladim ljudima, studentima, đacima iz Crne Gore da gledaju ljeto kao jednu odličnu šansu za zaradu i sticanje novih znanja i vještina. Molimo sve nezaposlene sa naše evidencije da iskažu svojim savjetodavcima želju za sezonskim poslom, da redovno prate oglase koje objavljujemo na sajtu i u sredstvima informisanja i da se na njih prijavljuju”, naveli su iz ZZZ-a.

Oni smatraju da je to šansa za sve – i za rad i za zaradu, ali i za oporavak privrede.

“Samo zajedno, hrabro i složno možemo pokušati da doprinesemo da se nadoknade negativni finansijski efekti, nastali usljed globalne pandemije”, poručili su iz Zavoda.

Iz ZZZ-a su rekli da je upravo sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi. Sredstva koja se ulože u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvoriti pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda.

“Od početka godine je do 1. juna raspisano 9,2 hiljade slobodnih radnih mjesta, od kojih je 2,5 hiljada za sezonske poslove. Postoji interesovanje poslodavaca i ima raspisano mnogo oglasa, od kojih neki još traju. Tokom sezone se, uobičajeno, najviše traže kuvari, konobari, šankeri i sobarice”, precizirali su iz Zavoda.

Oni smatraju da je predstojeća sezona izazov za sve. U ovom trenutku ipak puno znači i uliva optimizam izuzetna epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

“Naša država je među prvim corona free državama što je čini primamljivom destinacijom za turiste”, dodali su iz ZZZ-a.

Zavod će se, kao i prethodnih godina, maksimalno truditi da doprinese što većem angažovanju osobe sa evidencije u sezoni.

“U stalnom smo kontaktu sa poslodavcima, trudimo se da sagledamo realne šanse i mogućnosti i da pripremimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi se izvukao maksimum od predstojeće sezone. Vjerujemo da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, i ove godine znati da iskoristimo šansu”, rekli su iz Zavoda.

Oni su podsjetili da, iako u uobičajenim okolnostima ljetnja sezona počinje u maju i traje do septembra/oktobra aktivnosti u Zavodu, na pripremi za sezonsko zapošljavanje i posredovanje za što veći broj domaćih radnika u sezoni, traju tokom čitave godine.

“Tako smo prethodne godine imali odlične rezultate kada je u pitanju zapošljavanje domaće radne snage na sezonskim poslovima. Plan je bio da se zaposli oko deset hiljada osoba sa evidencije nezaposlenih, a radilo je preko 11,5 hiljada naših državljana”, precizirali su iz Zavoda.

Pandemija novog koronavirusa je, kako su ocijenili, uzrokovala niz društveno-ekonomskih posljedica za cijeli svijet, pa tako i za region i Crnu Goru.

“Situacija sa koronom nova je za sve institucije, pa i za ZZZ. Mi smo se trudili da sve svoje kapacitete prilagodimo novonastalim okolnostima i da izađemo u susret ciljnim grupama”, saopštili su iz Zavoda.

Zavod, kako su dodali, ni u jednom trenutku, tokom novonastale situacije, nije prekidao rad. Uveden je bio poseban režim rada u svim biroima rada i sve javne i besplatne usluge su pružane online, svim korisnicima.

“Nedavno se Zavod u potpunosti vratio redovnim aktivnostima što znači da svaka stranka, kao i ranije, opet može u svakoj područnoj jedinici i svim biroima Zavoda nesmetano lično da koristi sve usluge u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti”, kazali su iz ZZZ-a.

Prije početka epidemije Zavod je uveliko imao planove i programe za svoje redovne aktivnosti, za cijelu godinu. Dva mjeseca kasnije, ZZZ je nastavio da realizuje niz programa usmjerenih na povećanje zaposlenosti i pomoć privredi.

Kroz četiri programa Zavoda – Stop sivoj ekonomiji, Osposobljavanje za samostalan rad, Osposobljavanje za rad kod poslodavca, kao i Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, na određeno vrijeme radno će biti angažovano više od 1,3 hiljade nezaposlenih sa evidencije, za šta je namijenjeno oko 2,2 miliona EUR.

Kroz program Stop sivoj ekonomiji, na sedam mjeseci, biće angažovano 210 nezaposlenih mlađih od 30 godina. Ta posebno dizajnirana mjera Zavoda, za čiju realizaciju je izdvojeno 750 hiljada EUR, je namijenjena nezaposlenim visokoškolcima sa radnim iskustvom najmanje devet mjeseci.

“Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 EUR, kao i prethodnih godina, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih”, dodali su iz Zavoda.

Nosilac tog programa, koji je u zemljama regiona prepozant kao primjer dobre prakse, i ove godine je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a realizuje ga ZZZ. Zavod će ga sprovoditi u saradnji sa Poreskom, upravama za inspekcijske poslove, policije i carina, kao i sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva.

“Takođe, kroz programe Osposobljavanje za rad kod poslodavca i Osposobljavanje za samostalan rad biće angažovano 500 nezaposlenih. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja”, podsjetili su iz ZZZ-a.

Za finansiranje ta dva programa opredijeljeno je ukupno 819 hiljada EUR.

Šansu za zapošljavanje, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 602 osobe sa evidencije kroz program Zavoda Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad.

“Posrijedi je program koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih, odnosno osobama bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, osobama koje su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije”, rekli su iz Zavoda.

Za finansiranje tog programa odobreno je 760 hiljada EUR.

Zavod je, osim o nezaposlenima, vodio računa da programe prilagodi i poslodavcima koji su pogođeni krizom.

“Na ovaj način želimo da pomognemo prvenstveno u očuvanju zaposlenosti. Uz to, nadamo se da će ti programi pomoći poslodavcima da se lakše izbore sa izazovima koji dolaze”, saopštili su iz ZZZ-a.

Zavod, u tom smislu, planira da u saradnji sa Vladom, preusmjeri dio sredstava koja su budžetom za ovu godinu bila namijenjena za realizaciju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a koja je nemoguća zbog novonastale situacije.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...