fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAnaliza pokazala da će povećanje akciza izazvati gubitak od 10,5 miliona EUR

Analiza pokazala da će povećanje akciza izazvati gubitak od 10,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode neće, prema procjeni Vlade, donijeti prihod državi od 16,8 miliona EUR, već ogroman rast crnog tržišta i gubitak od 10,5 miliona, pokazuju podaci iz analize kompanija u koju je Pobjeda imala uvid.

Distributeri tvrde da će, umjesto najavljenih 30 centi, cijene po paklici cigareta porasti 60 centi. To će cigarete koje se legalno prodaju učiniti najskupljim u regionu i tako dodatno napuniti džepove švercerima.

“Samo povećanje specifične akcize iznosi 28 centi, na šta se dodaje varijabilna stopa od maloprodajne cijene cigareta koja iznosi 29 odsto i porez na dodatu vrijednost (PDV). To tačno iznosi 52 centa poskupljenja, a kad se doda marža distributera, dolazimo do 60 centi”, navodi se u analizi.

U analizi se dodaje da se zaboravlja na poskupljenje od deset centi, koje se vreć desilo u januaru zbog povećanja akcize. To bi ukupno povećanje cijena cigareta dovelo do 70 centi po paklici, ili skoro 30 odsto. Nijedan proizvod u Crnoj Gori nije toliko poskupio bez ozbiljnog poremećaja na tržištu.

Vladin predlog izmjena Zakona o akcizama, kojim je predviđeno povećanje akciza na sve duvanske proizvode, utvrđen je u četvrtak, a o njemu će se na skupštinskim odborima raspravljati početkom naredne sedmice.

Nova stopa akciza ukinuće dosadašnji kalendar i važiće od 1. jula, a osim povećanjem prihoda, u Vladi taj potez pravdaju obavezom usklađivanja sa EU, iako se ona, prema primjeru Hrvatske, može ispuniti i do četiri godine nakon pridruživanja.

Planirano poskupljenje cigareta veće je od onoga koje je tokom 2018. izazvalo dramatičan rast nelegalnog tržišta. Tada su cijene paklica poskupile 50 centi, znatno iznad kupovne moći potrošača, što je dovelo do pada legalnog tržišta od 42,8 odsto samo u prvoj polovini 2018.

“Ako primijenimo egzaktne podatke o padu legalnog tržišta iz 2017- 2018. na aktuelni predlog Vlade zaključujemo da država, ne samo da neće dobiti ni centa više od sadašnjeg plana prihoda, već će prihod u ovoj godini pasti 10,5 miliona EUR”, upozoravaju distributeri.

Trenutna godišnja potrošnja duvanskih proizvoda u Crnoj Gori procjenjuje se na hiljadu tona. U prošloj godini je, prema podacima distributera, kroz legalne tokove prodato 600 tona što znači da se na crnom tržištu prodaje 400 tona cigareta.

Najčitanije