fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmeričke sankcije Venecueli podigle cijene nafte

Američke sankcije Venecueli podigle cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima nivo od 61 USD nakon što je Vašington uveo sankcije venecuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, što povećava izglede za smanjenje snabdjevanja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila u plusu 1,31 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,24 USD. U gotovo identičnom iznosu porasla je i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,31 USD, prenosi SEEbiz.

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, što će dodatno smanjiti isporuke iz Venecuele. Prošle godine je izvoz iz te latinoamerčike zemlje prema podacima firme Refinitiv o brodskim isporukama i navodima izvora u industriji potonuo na nešto više od milion barela dnevno, s 1,6 miliona barela dnevno u godini ranije.

U Petromatrixu procjenjuju da će se u sadašnjim uvslovima smanjiti dodatnih oko 500 hiljada barela dnevno.

Venecuela ima najveće dokazane rezerve nafte u svijetu, ali njen potencijal nije u cjelosti iskorišten zbog nedostatka ulaganja.

Uprkos političkim nesuglasicama SAD je najveći kupac venecuelanske nafte. Na drugom i trećem mjestu Indija i Kina.

“Ta latinoamerička zemlja uglavnom proizvodi težu sirovu naftu, upravo onakvu kakvu traže američke rafinerije. Stoga će biti prisiljene potražiti drugi izvor nabavke, možda u Meksiku, Saudijskoj Arabiji i Iraku, kako bi podmirile potrebe za tom vrstom nafte, što će dovesti po povećanja cijena”, procjenjuju u brokerskoj kući PVM.

Na američku odluku o sankcijama nadovezalo se smanjeno snabdjevanje iz Libije zbog zatvaranja najvećeg naftnog polja El Sharara koje su zaposjele neregularne naoružane snage.

Smanjeno snabdjevanje iz Venecuele i Libije mogli bi ublažiti američki proizvođači koji i dalje povećavaju aktivnosti vađenja nafte. Prošle sedmice su neto povećali broj aktivnih bušotina, nagovješćujući dalje povećanje proizvodnje koja je prošle godine dosegnula rekordnih 11,9 miliona barela dnevno.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 59,57 USD, što znači da je pala 1,33 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...