fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeAmazon i Microsoft spustili S&P 500 i Nasdaq

Amazon i Microsoft spustili S&P 500 i Nasdaq

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Oštar pad cijena dionica tehnoloških divova poput Amazaona i Microsofta u ponedjeljak je na Wall Streetu povukla naniže S&P 500 i Nasdaq indeks, ukazujući na nervozu investitora uoči sezone objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje.

S&P 500 indeks oslabio je 0,94 odsto, završivši trgovanje na 3.155 bodova, a Nasdaq za 2,13 odsto, na 10.390 bodova. Istovremeno, Dow Jones ojačao je blagih 0,04 odsto, na 26.085 bodova, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 je tokom dana dosegnuo nakratko najviši nivo od 25. februara prije nego je korigovan naniže.

Taj indeks se oporavio od sredine marta za 40 odsto, uprkos brzom širenju zaraze Covidom-19 u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i ostalih 35 saveznih američkih država.

U ponedjeljak su najviše na Wall Streetu pale cijene onih dionica koje su proteklih mjeseci najviše porasle, poput Amazona, Microsofta, Nvidie i Facebooka.

Prodaja dionica ubrzala je nakon što je kalifornijski guverner Gavin Newsom naredio ponovno zatvaranje ekonomskih aktivnosti, prije svega kafića i restorana, crkvi, teretana i frizerskih salona u pandemijom najteže pogođenim dijelovima zemlje.

“Uzlet Wall Streeta predvodio je pregršt zvučnih dionica. Imali smo naslove o Covidu i otpuštanjima zbog zatvaranja ekonomije. Konačno je sve došlo na naplatu”, kazao je strateg pri investicijskom društvu JonesTrading, Michael O′Rourke.

Cijena dionice Tesle potonula je 3,1 odsto, nakon što je tokom trgovanja skočila 16 odsto. Dionica tog proizvođača električnih vozila imala je nevjerovatan cjenovni uzlet u posljednje dvije sedmice jer se investitori nadaju da bi mogao izvijestiti o dobiti u drugom tromjesečju i da bi potencijalno ta dionica mogla biti uključena u S&P 500 indeks.

Indeks straha VIX porastao je 4,8 bodova, na najviši nivo od 26. juna, što ukazuje da su investitori zabrinuti pred početak objave sezone poslovnih rezultata, koja bi mogla pokazati najveći pad korporativnih zarada još od finansijske krize 2008.

Ove sedmice u fokusu će biti objava poslovnih rezultata velikih američkih banaka.
Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks spustio se u utorak 0,91 odsto, na 22.576 bodova.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...