fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAir Montenegro duguje Aerodromima 616 hiljada EUR

Air Montenegro duguje Aerodromima 616 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Air Montenegro duguje 616 hiljada EUR Aerodromima Crne Gore za pružene aerodromske usluge, piše Pobjeda.

Dokumenta u koja je Pobjeda imala uvid pokazuju da je dug napravljen za nešto više od dva mjeseca, tačnije od 10. juna, kada je nova državna avio-kompanija počela sa komercijalnim letovima.

List piše da im predstavnici Air Montenegra u petak nijesu odgovarali na pitanja zbog čega ne izmiruju dug Aerodromima, te kada i kako planiraju da ga plate. Izostali su i odgovori na pitanja ima li Air Montenegro potpisan ugovor sa Aerodromima o pružanju usluga prihvata i otpreme vazduhoplova i putnika, kao i po kojoj im se cijeni obračunavaju aerodromske takse.

Na upit Pobjede nijesu odgovorili ni u Aerodromima, ali im je nezvanično saopšteno da trenutno pregovaraju sa državnom avio-kompanijom o poslovnoj saradnji, te da se zbog toga ne mogu oglašavati.

Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije Predrag Todorović saopštio je početkom sedmice da je Air Montenegro za dva mjeseca prihodovao dva miliona EUR i prevezao 40 hiljada putnika.

Air Montenegro je osnovan 8. februara, od kada mu je država pomogla sa 25 miliona EUR. Kapital nove avio-kompanije određen je na 30 miliona EUR, koliko se Vlada obavezala da uplati nacionalnom avio-prevozniku do kraja prve godine rada.

Kompaniji su 14. januara uplaćena četiri miliona EUR za osnivanje, a 16. februara Vlada kupuje dva aviona Air Montenegru, tipa embraer 195, za 21 milion EUR, koje je prethodno iznajmljivao Montenegro Airlines.

Vlada je deset dana nakon toga saopštila da je Air Montenegru preusmjereno još 15 miliona EUR, na ime osnivačkog kapitala, a 15. aprila još tri miliona. Iz kompanije su tada od Vlade tražili četiri miliona EUR za obezbjeđivanje sredstava za funkcionisanje kako bi što ranije počeli sa obavljanjem djelatnosti, ali su im isplaćena tri miliona, jer država još nije bila usvojila budžet. Nova tranša od tri miliona eura Air Montenegru je preusmjerena 1. jula.

Krajem juna Air Montenegru je odobrena kupovina i trećeg embraera 195 za 5,36 miliona EUR, koliko će se iz osnivačkog kapitala uplatiti brazilskoj BNDS banci.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije