fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAgrobudžet prezentovan proizvođačima u sjevernom regionu

Agrobudžet prezentovan proizvođačima u sjevernom regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivrednim proizvođačima iz Berana, Pljevalja, Andrijevice, Žabljaka, Mojkovca i Kolašina u četvrtak, prezentovane su mjere Agrobudžeta za ovu godinu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da je, pored predstavljanja podsticajnih mjera novog Agrobudžeta od predstavnika Ministarstva, predočeno opredeljenje Vlade, da pored najizdašnije podrške poljoprivrednom sektoru kroz ovogodišnji Agrobudžet, opredijeli dodatna sredstva za stimulaciju poljoprivrednog sektora, posebno u ratarsko – povrtarskoj proizvodnji kako bi se dodatno stimulisala proizvodnja hrane u ovoj godini.

Agrobudžet je ove godine uvećan nacionalnim sredstavima od 32 odsto u odnosu na prošlu, 47 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno uvećanjem od 60 odsto u odnosu na 2019. godinu.

„Oni su detaljno predstavili mjere i upoznali prisutne sa uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama prijavljivanja, sa ostvarivanjem prava na direktnu podršku – subvencijama i premijama, sa javnim pozivima za bespovratnu podršku investicijama, kao i sa novinama i izmjenama u odnosu na iste mjere u prethodnoj godini“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva informisali su poljoprivrednike o vrstama podrške, investicijama koje se podržavaju, visinom podrške, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamikom sprovođenja mjera, kao i načinom podnošenja zahtjeva za podršku.

„Agrobudžet za ovu godinu je razvojni i podržani su svi sektori. Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum od deset odsto do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu čime će se direktno doprinijeti unapređenju primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta“, rekli su iz Ministarstva.

Premije koje se tiču direktnih plaćanja ove godine su značajno povećane, premije za mlijeko takođe do 30 odsto, a poseban fokus je stavljen na mjere ruralnog razvoja, njih 26 gdje će podrška ići i do 80 odsto u ukupnom iznosu.

Na prezentaciji je istaknuto značajno uvećanje subvencija za biljnu i stočarsku proizvodnju, direktna plaćanja su povećana sa 220 na 250 EUR, odnosno 260 EUR po jedinici površine za one koji se bave biljnom proizvodnjom dok su premije po grlu u govedarstvu povećane je sa 75 EUR na 85 EUR po grlu.

Od ove godine novina je i podrška za sistem uzgoja krava – tele tovnih rasa i iznosiće 130 EUR po grlu, ovčarstvo i kozarstvo sa devet na deset EUR po grlu dok je osnovna klanična premija za tovljena grla u govedarstvu povećana sa 140 na 150 EUR.

Proizvođači su iskazali posebno interesovanje za mjeru kojom se opredjeljuje podrška za nabavku visokoproduktivnih steonih junica gdje će iznos podrške biti 70 odsto.

Ovogodišnjim Agrobudžetom izdvojena sredstva povećana su za više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu u sektorima pčelarstva, organske, ratarsko-povrtarske proizvodnje kao i dijelu očuvanja genetičkih resursa uz kreiranje inovativnih novih mjera.

Predstavljen je i međunarodni projekat Digitalno preduzetničko gnijezdo i 4.0 industrija u Crnoj Gori – DigN€st, koji finansira Erasmus program (EU), u kom je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan od partnera. Učešćem u ovom projektu Ministarstvo se trudi da unaprijedi primjenu digitalizacije u oblasti poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i da doprinos stimulisanju inovativnog pristupa u proizvodnji.

Naredne prezentacije Agrobudžeta za ovu godinu održaće se danas u Šavniku, Plužinama, Danilovgradu, Nikšiću, Tuzima i Golubovcima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije