fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryAgrobudžet evropski i domaćinski

Agrobudžet evropski i domaćinski

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Agrobudžet za ovu godinu, koji je 31 odsto veći od pršlogodišnjeg i iznosi 52,4 miliona EUR, istovremeno je evropski i domaćinski, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

„Agrobudžetom će, kako smo i najavili, biti obezbijeđena značajno izdašnija sredstva i programi bespovratne podrške u cilju dinamičnijeg razvoja poljoprivrede“, rekao je Simović na prezentaciji održanoj na imanju farmera Bojana Šofranca u Rvašima.

On je kazao da je Agrobudžet evropski, jer se u strukturi izvora finansiranja značajan dio od 22 miliona EUR odnosi na EU fondove.

„Evropski i sa aspekta ukupne strukture, odnosno definisanih osnovnih pravaca podrške, pojedinačnih mjera, koje su opredjeljenjem i sadržajem potvrda usaglašavanja naše sa evropskom poljoprivrednom politikom. Evropski je i kao izraz posvećenosti i otvorenog partnerstva u dostizanju evropskog cilja u zahtjevnim oblastima kakve su poljoprivreda i ribarstvo, za koje buduće EU članstvo predstavlja veliku šansu i izazov“, naveo je Simović.

On smatra da je Agrobudžet domaćinski, jer predstavlja izraz dodatne podrške Vlade, koja je iz nacionalnog budžeta izdvojila 22,3 miliona EUR, 19 odsto više nego prošle godine.

„Domaćinska briga za vrijedne domaćine i preduzetnike i odgovorne institucije“, poručio je Simović.

On je najavio da će mjere podrške i ove godine biti predstavljene potencijalnim korisnicima na terenu, u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama, kako bi se obezbijedilo što bolje iskorišćavanje sredstava iz Agrobudžeta.

„Insistiraću na terenskoj aktivnosti, koja je uslov za bolje razumijevanje problema i njihovo brže rješavanje. Ona je uslov da se čuje i razumije poruka domaćina i da se djeluje u skladu sa tim“, rekao je Simović.

On je objasnio da je Agrobudžetom definisana 58 mjera podrške poljoprivredi, ribarstvu i operativnim programima.

U sektoru poljoprivrede, najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj, za koji je opredijeljeno 32,7 miliona EUR, 39 odsto više nego prošle godine. Za sektor ribarstva obezbijeđena je, prema riječima Simovića, podrška od 1,5 miliona EUR, što je povećanje od 49 odsto.

Za realizaciju programa za bezbjednost hrane i zdravstvenu zaštitu životinja, fitosanitarne mjere i razvoj i jačanje kapaciteta u tim oblastima, usmjereno je 2,8 miliona EUR, što je 17 odsto više nego prošle godine.

„I ovogodišnji Agrobudžet je kreiran na bazi analize realizacije mjera prethodnog, sugestija i zapažanja korisnika i službi za implementaciju, kao i brojnih preporuka udruženja proizvođača i prerađivača i lokalnih samouprava“, rekao je Simović.

On je dodao da će se nastaviti sa širokim obuhvatom korisnika u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, uz dominantno učešće malih gazdinstava. Nastavlja se i sa premijama u stočarstvu i subvencijama u biljnoj proizvodnji, a značajna sredstva biće, kako je kazao, usmjerena na podršku tržišnoj proizvodnji mlijeka, uz podizanje kriterijuma kvaliteta, kao uslova za dobijanje premija, ali i njihovo dodatno povećanje za ostvareni EU kvalitet.

Simović je saopštio da se u prvoj polovini godine očekuje realizacija 56 već ugovorenih IPARD like projekata, kao i da će ova godina biti prva godina realizacije velikog IPARD-a.

„Sigurni smo da će ovo biti godina velikog investicionog zamaha u našoj poljoprivredi, kako u sektoru prerade, tako i u primarnoj proizvodnji. Zbog toga smo kroz ovu mjeru planirali realizaciju od 21,5 miliona EUR“, kazao je Simović.

On je najavio da će u narednih desetak dana biti predstavljeni rezultati javnog poziva za preradu i dodao da prve ugovore očekuje najkasnije krajem februara.

„U ovoj godini ambicija je da se objave i novi IPARD pozivi za podršku preradi i primarnoj proizvodnji, kao i da se ubrza proces akreditacije nove mjere za podršku diverzifikaciji aktivnosti u ruralnim područjima“, saopštio je Simović.

On je rekao da se nastavljaju i mjere bespovratne podrške investicijama za koje se pokazalo veliko interesovanje u prošloj godini, a odnose se na razvoj vinogradarstva i vinarstva, voćarstva, maslinarstva, povrtarstva, ljekovitog i aromatičnog bilja.

„I ove godine realizovaće se program podrške mladim farmerima, sa bespovratnim sredstvima od deset hiljada EUR po gazdinstvu, uz zadržavanje povećanih premija po hektaru i dodatno povećanoj bespovratnoj podršci u određenom broju mjera za mlade farmere“, poručio je Simović.

On je najavio da će značajna sredstva biti uložena u poboljšanje kvaliteta života na selu, dok će u izgradnju infrastrukture biti usmjereno 2,26 miliona.

Najčitanije