fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAerodromi traže kredit za isplatu zarada

Aerodromi traže kredit za isplatu zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore pregovaraju sa bankama o kreditu kojim bi premostili probleme sa likvidnošću i obezbijedili novac za pripremu sezone, isplatu zarada i druge tekuće obaveze, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora preduzeća, Ognjen Jovović.

„Jedna od varijanti za rješavanje problema likvidnosti je uzimanje kredita. Zadovoljni bi bili sa pet miliona, ali da vidimo šta će nam banke ponuditi. Čekamo da vidimo po kojim uslovima možemo da se zadužimo. Ako ponude budu skupe, onda ćemo pokušati da sa dobavljačima prolongiramo rokove“, rekao je Jovović Danu.

On je dodao da kompanija ima probleme sa likvidnošću, ali da se povećava broj letova i da se nadaju će do kraja jula prevazići probleme i ući u stabilnu fazu poslovanja.

„Nadamo se da će prihodi biti dovoljni da pokriju sve redovne troškove poslovanja“, kazao je Jovović.

Za zarade je na mjesečnom nivou potrebno 1,1 milion EUR, od čega 600 hiljada za neto plate, a ostatak za poreze i doprinose.

Jovović je naveo da postoji mogućnost i da ih država pomogne obezbjeđivanjem kolaterala za kredit, ukoliko to bude potrebno. On je saopštio da Aerodromi nikad nijesu nikome ništa dugovali, ali da su nakon pandemije u jako lošoj situaciji.

„Prihodi za četiri mjeseca ove godine su samo 1,6 miliona EUR“, rekao je Jovović.

On je objasnio da im problem predstavljaju presude u korist radnika po osnovu sporova pokrenutih zbog pogrešno obračunatih zarada od 2008. do 2018. godine. Prema tom osnovu su već isplatili pet miliona, a moguće je da će u narednom periodu imati još osam miliona EUR obaveza.

Jovović je kazao da je u Aerodromima uvijek loše finansijsko stanje početkom godine, ali da se tokom sezone sve dovede u red.

„Oko 60 do 70 odsto putnika u Crnu Goru stigne u ljetnjem periodu. Optimisti smo nakon povećanja letova početkom maja. Nadamo se samo da neće doći do pogoršanja zdravstvene situacije i novog zatvaranja“, rekao je Jovović.

Vlada je krajem marta promijenila Odbor direktora, čiji je predsjednik sada Nebojša Đoković, a članovi Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i Edin Dobardžić.

Oni su početkom aprila smijenili dotadašnjeg izvršnog direktora Danila Orlandića, kome nijesu isplatili otpremninu od 55 hiljada EUR. Orlandiću je mandat isticao u septembru i on smatra da ima pravo na otpremninu od 55 hiljada EUR.

Najčitanije