fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdvokati protiv sporazuma sa Ministarstvom finansija

Advokati protiv sporazuma sa Ministarstvom finansija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati su se izjasnili protiv predloženog potpisivanja sporazuma Advokatske komore sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, što znači da se nastavlja obustava pružanja pravne pomoći na teritoriji Crne Gore.

U zapisniku sa vanredne elektronske Skupštine Advokatske komore navodi se da je za predloženi sporazum glasalo 311 advokata, dok je protiv bilo njih 420.

“Prema rezultatima glasanja konstatuje se da predloženi sporazum nije usvojen na vanrednoj Skupštini Advokatske komore, pa je, s tim u vezi, obustava pružanja pravne pomoći i dalje na snazi”, naveli su iz Advokatske komore.

Vanredna Skupština Advokatske komore trajala je pet dana, od 1. do 5. jula.

Na Skupštini su se advokati izjašnjavali o sporazumu Advokatske komore sa Ministarstvom finansija i suspendovanju odluke Upravnog odbora od 20. maja o obustavi pružanja pravne pomoći na teritoriji Crne Gore.

Advokati su 24. maja stupili u štrajk smatrajući da je neustavno da se u odnosu na njihovu profesiju primjenjuje Zakon o fiskalizaciji, imajući u vidu da je advokatura Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći, a ne usluga.

Oni su do 9. juna čekali sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, na kojem su se usaglasili o potrebi pregovaranja radi rješenja problema.

Nekoliko dana nakon pregovora Ministarstvo je Komori uputilo predlog sporazuma. Upravni odbor Advokatske komore, nakon određene komunikacije sa svim advokatima upisanim u registar, vratio je sporazum Ministarstvu finansija uz određene izmjene.

Opšta obustava pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore podrazumijeva zabranu ulaska i boravka u prostorije sudova, tužilaštava, policije i/ili organa uprave, po bilo kojem osnovu.

U uputstvu koje prati odluku Komore navedeno je da se neispunjavanje odluke smatra težom povredom dužnosti advokata što u krajnjem može značiti brisanje iz registra advokata. Za odluku o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata glasalo je njih 683, od toga 676 advokata se izjasnilo za, dok je sedam bilo protiv.

“Tokom obustave rada, advokati mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta, kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenta ili zastarom”, navodi se u odluci.

Kasnije je odlučeno da advokati ne mogu pristupati ni kancelarijama notara i javnih izvršitelja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije