fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeAbazović: Radujem se dolasku njemačkih kompanija u Crnu Goru

Abazović: Radujem se dolasku njemačkih kompanija u Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je država pogodna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, saopštio je premijer Dritan Abazović i dodao da se raduje dolasku njemačkih kompanija.

„Odlučni smo da kroz projekte koji za cilj imaju energetsku tranziciju omogućimo transformaciju ka zelenoj ekonomiji i čistoj energiji“, kazao je Abazović na sastanku sa generalnim direktorom njemačke kompanije Wircon, Matthiasom Bruckmannom.

Ta kompanija se, kako je saopšteno iz Kabineta premijera, bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno solarne energije.

„Radujem se dolasku njemačkih kompanija. Uvijek ste dobrodošli da investirate u Crnu Goru“, dodao je Abazović.

On je naglasio posvećenost Crne Gore za zelenu Agendu EU sa kojom su strateški ciljeve infrastrukturnog razvoja države u potpunosti kompatibilni.

Abazović je naveo i brojne prirodne pogodnosti Crne Gore za ulaganja u sektor energetike, koje su zasnovane na obnovljivim izvorima energije, kao i projektima Elektroprivrede (EPCG) Solari 3000+ i 500+, pokrenutim u avgustu prošle godine.

„Jedan od prioriteta crnogorske energetske politike je održivi energetski razvoj, odnosno obezbjeđivanje razvoja energetskog sektora zasnovanog na ubrzanom, ali racionalnom korišćenju sopstvenih energetskih resursa, u skladu sa principima zaštite životne sredine i povećanim korišćenjem obnovljivih izvora energije“, kazao je Abazović.

On je dodao da Crna Gora očekuje pojačano prisustvo investitora iz Zapadne Evrope, ističući da je investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje i prosperitet cijele Evrope.

Bruckmann je iskazao interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije i proizvodnju solarne energije u Crnoj Gori i informisao Abazovića o ranije realizovanim projektima njegove kompanije.

On je prenio interesovanje određenog broja njemačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đeljošaj - Dukaj

Đeljošaj: Glasanje Vukićević ne znači da je to stav Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Glasanje šefice crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...