fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodromi tajno pomagali MA

Aerodromi tajno pomagali MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore, čiji je izvršni direktor Danilo Orlandić, u maju su tajno, preko ugovora o zajmu pozajmili 497,44 hiljade EUR nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA), piše Dan.

Prema dokumentaciji do koje je došao list, javni izvršitelj Vasilije Mićović pokrenuo je postupak prinudne naplate zbog te pozajmice koja je realizovana 13. maja. Postupak je pokrenuo krajem prošle godine, nakon što je MA prizemljio avione.

Da je pozajmica u maju realizovana daleko od očiju javnosti pokazuje podatak da Vlada, na čijem je čelu tada bio premijer Duško Marković, nije objavila informaciju da je dala saglasnost za pozajmicu. Vlada je vlasnik oba preduzeća.

Pozajmica, osim što je bila tajna, čudi, jer MA duguje Aerodromima preko 25 miliona EUR. Zakonom o konsolidaciji MA, Aerodromima je trebalo da bude isplaćeno 32 miliona EUR duga koji avio-prevoznik ima prema njima.

Orlandić je nedavno kazao da je Aerodromima isplaćen samo dio novca, prije nego što je zakon stopiran 3. septembra.

Na sajtu Vlade jedino je objavljen podatak da je 14. maja data saglasnost da se Montenegro Airlinesu iz budžetske rezerve isplati 501,64 hiljade EUR. Pomoć iz budžetske rezerve koja je isplaćena MA može se vidjeti u dokumentu koji je u maju sačinilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

„Nakon obustave komecijalnog vazdušnog saobraćaja od 16. marta do 4. maja MA je, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, ukupno realizovao 53 specijalna čarter leta, od kojih su naplaćena samo četiri i tom prilikom ukupno je prevezeno 2,71 hiljadu putnika. Preostali letovi odnose se na humanitarni – evakuacioni prevoz, shodno odluci Vlade, odnosno na povratak crnogorskih državljana iz inostranstva“, navodi se u dokumentu Ministarstva saobraćaja.

Obustava komercijalnog vazdušnog saobraćaja je, kako je objašnjeno, prouzrokovalo nezavidnu finansijsku situaciju MA, čime je dovedeno u pitanje izmirenje tekućih obaveza.

„Кako bi riješili problem finansijske prirode, neophodno je da se uplati 501,64 hiljade EUR za obavljene usluge u periodu od 18. marta do 1. maja“, pisalo je u dokumentu Ministarstva.

Bilo kakva odluka, odnosno saglasnost za pozajmicu Aerodroma prema MA nije pominjana u dokumentu Ministarstva.

Dan je u utorak bezuspješno pokušavao da dobije odgovor od Aerodroma Crne Gore na pitanje da li su imali saglasnost Vlade da pozajme 497,44 hiljade EUR, odnosno ko je to odobrio.

Odgovor nijesu mogli dobiti ni iz MA, a na upite lista u vezi sa pozajmicom nije odgovorilo ni Ministarstvo kapitalnih investicija.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...