fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽPCG u prošloj godini ostvario 75 odsto veći prihod

ŽPCG u prošloj godini ostvario 75 odsto veći prihod

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Željezničkom prevozu (ŽPCG) zadovoljni su ostvarenim rezultatima u prošloj godini, koju je takođe obilježila pandemija koronavirusa, saopštila je PR tog preduzeća Jovana Jovanović.

„Zadovoljni smo ostvarenim prometom, naročito tokom ljetnjih mjeseci, i to kako u lokalnom tako i u međunarodnom prevozu. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u prošloj godini premašiti iznos od dva miliona EUR, što je oko 75 odsto više u odnosu na 2020“, rekla je Jovanović.

Ona je za agenciju CGNews kazala da je ŽPCG u prošloj godini prevezao 557 hiljada putnika, što je 17,84 odsto više u odnosu na 2020.

„Tokom prošle godine pokrenuto je 10,26 hiljada vozova, što je 18,95 odsto više u odnosu na 2020. Broj prevezenih putnika u lokalnom saobraćaju je 470 hljada, dok je u međunarodnom saobraćaju na relaciji Bar – Beograd – Bar prevezeno 87 hiljada putnika“, precizirala je Jovanović.

foto: Agencija CGNews

Ona je dodala da su najveći problemi i izazovi u dijelu voznih sredstava, čija je prosječna starost prilično velika, ali i u dijelu infrastrukture, gdje se u narednom periodu očekuju značajni remonti i rekonstrukcije.

„Planovi i mjere su prevashodno usmjereni na poboljšanje usluge u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju. Planom su predviđeni remonti spavaćih i kušet vagona, koji će biti spremni za narednu turističku sezonu“, objasnila je Jovanović.

Ona je navela da je u planu kompanije da u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) realizuju kredit od 14 miliona EUR, koji će se koristiti za modernizaciju voznog parka.

„U lokalnom saobraćaju uvodimo čitav niz povlastica u cilju promocije željezničkog saobraćaja kao ekološki najprihvatljivijeg modela prevoza. Priključili smo se projektu EYCA kartice i obezbijedili popust od 50 odsto, ali i umanjili cijenu karata za prevoz bicikala koja sada iznosi dva EUR“, saopštila je Jovanović.

Trenutno, kako je kazala, na relacijama u lokalnom saobraćaju imaju šest pari vozova na relaciji Podgorica – Bar – Podgorica, tri para na relaciji Bar – Bijelo Polje – Bar i pet pari na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica.

„Svi vozovi saobraćaju prema važećem redu vožnje“, zaključila je Jovanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije