fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryŽPCG prijeti blokada računa

ŽPCG prijeti blokada računa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava je prije dva dana dostavila upozorenje Željezničkom prevozu da duguje pet miliona EUR za poreze i dažbine, te da će u slučaju da ne izmire dug morati da im blokiraju račune i pokušaju prinudno da ga naplate.

Izvršni direktor ŽPCG, Nenad Babić potvrdio je Vijestima tu informaciju i kazao da su ranije imali sastanak sa čelnicima PU i objasnili da dug od pet miliona EUR ne mogu platiti iz tekućeg poslovanja.

„Tražili smo tim povodom sastanak sa premijerom Duškom Markovićem i njegovim pomoćnikom. Vidjećemo šta će biti“, dodao je Babić.

On je podsjetio da im je slično upozorenje u vezi sa dugom i mogućom blokadom računa PU slala i u februaru ove godine.

ŽPCG je, od januara do kraja juna ove godine, ostvario gubitak u poslovanju od 754,07 hiljada EUR, ali je značajno manji u odnosu na uporedni period prošle godine kada je iznosio 1,37 miliona EUR.

Polugodišnji poslovni prihodi ŽPCG, prema podacima iz bilansa uspjeha, porasli sa oko 3,03 miliona na 3,49 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su rashodi smanjeni sa 4,34 miliona na 4,22 miliona EUR.

Prihodi od prodaje iznosili su 1,18 miliona EUR ili 60 hiljada manje, dok su ostali poslovni prihodi, gdje se nalaze i dotacije iz državnog budžeta, 2,3 miliona EUR. Upravo ovi prihodi povećani su za pola miliona, što je uticalo i na manji gubitak nego prošle godine.

Akumulirani gubitak kompanije na kraju juna bio je 26,9 miliona. Ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze Željezničkog prevoza iznosile su 22,5 miliona EUR.

Najčitanije