fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajno unaprijeđeni prihodi lokalnih samouprava

Značajno unaprijeđeni prihodi lokalnih samouprava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je inicirala izmjene zakona i donijela cijeli set odluka kojima su se značajno unaprijedili prihodi lokalnih samouprava, koje moraju da imaju stabilne izvore finansiranja kako bi osigurale upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću su kazali da izvršna vlast u kontinuitetu ulaže napore da osnaži izvore finansiranja lokalnih samouprava, u skladu sa principima Povelje EU o lokalnim samoupravama da su lokalne vlasti jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva.

„Na taj način želimo da osnažimo pravo građana da učestvuju u vođenju javnih poslova, a najneposredniji način za ostvarenje toga prava je upravo na lokalnom nivou. Zbog toga su od vitalnog značaja za cijelo društvo odgovorne lokalne samouprave, koje treba da osiguraju upravu koja će biti i efikasna i bliska građanima“, navodi se u saopštenju.

Da bi lokalne samouprave mogle da ispune ove zadatke, neophodno je da imaju stabilne izvore finansiranja.

Iz Vlade su saopštili da rezultati tih napora nijesu izostali i da su prihodi lokalnih samouprava u prošloj godini dostigli najveći nivo u posljednjih deset godina i ostvareni su u iznosu od 341 miliona EUR što je za 53,2 miliona EUR više u odnosu na 2018.

„Crnogorske opštine nakon deset godina redovno su izmirile sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih za prošlu godinu“, rekli su iz Vlade.

Kako su dodali, novim odredbama, Zakon o finansiranju lokalne samouprave je u prvoj godini primjene imao očekivane pozitivne efekte na budžete lokalnih samouprava.

„Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica usljed povećanja procenta ustupanja opštinama sjevernog i središnjeg regiona u prošloj godini povećani su za 16,05 miliona EUR u odnosu na 2018“, precizirali su iz Vlade.

Zakonom o Prijestonici donesenim prije tri godine Prijestonici su obezbijeđeni prihodi koji su joj pripadali, na bazi kojih se realizuju brojni projekti.

„Opštini Pljevlja je Odlukom Vlade, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini, omogućeno da po osnovu ekološke naknade prihoduje oko 2,5 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Novim odredbama Zakona o finansiranju upravljanja vodama propisana je znatno pravednija raspodjela naknada opštinama na ime korišćenja akumulacija.

Opština Nikšić će po ovom osnovu ostvariti godišnje prihode od oko dva miliona EUR, a prihodovaće i opštine Plužine i Pljevlja.

„Ovom spektru važnih zakonskih rješenja i odluka, sigurni smo da će se brzo pridružiti i efekat koncesija za aerodrome Podgorica i Tivat. Planovi, očekivanja i najave ukazuju da bi, pored ostalih prihoda, mogla da se ostvari jednokratna koncesiona naknada od 100 miliona EUR“, rekli su iz Vlade.

Po Zakonu, pripadajući dio od te naplaćene koncesione naknade pripašće Glavnom Gradu i Opštini Tivat.

„Svakako, povećana avio-dostupnost, značajne investicije, unapređenje kapaciteta, kvaliteta usluga, kao i brojne nove usluge, značiće i nove, dodatne prihode za lokalne samouprave i brojna nova kvalitetna radna mjesta“, zaključili su iz Vlade.

Najčitanije