fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajno unaprijeđen poslovni ambijent

Značajno unaprijeđen poslovni ambijent

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori su u prethodnih godinu i po, kroz intezivnu saradnju Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (SCC) i Udruženja pravnika, postignuti značajni razultati u oblastima koje se odnose na unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti.

To unapređenje se, kako se navodi u zajedničkom saopštenju SCC-a i Udruženja, ogleda u reformama procesa registracije i Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), unapređenju odredbi Zakona o privrednim društvima i izmjenama i dopunama Zakona o stečaju.

Predstavnici SCC-a i Udruženja pravnika, koje je stalni član Savjeta od aprila prošle godine, danas su održali sastanak.

Šefica SCC-a, Marija Šuković, kazala je da je Udruženje uključeno u članstvo Savjeta jer je prepoznato da svojom ekspertizom doprinosi izradi ključnih propisa koji imaju uticaj na poslovni ambijent.

Ona se zahvalila Udruženju na otvorenosti za diskusiju o zakonskim rješenjima i spremnosti da budu na raspolaganju i za ad hoc konsultacije u raznim oblastima.

Predsjednik Udruženja pravnika, Branislav Radulović, podsjetio je da je glavna djelatnost te asocijacije da kritički analizira i javnosti predstavi pravna rješenja i preporuke za unapređenje važećeg pravnog i institucionalnog okvira i podstakne javnu i stručnu debatu, kako bi se ekspertizom doprinijelo razvoju pravne nauke, kreiranju modernog zakonodavstva i kvalitetnog rješavanja savremenih pravnih izazova u Crnoj Gori.

Kada su u pitanju reforme procesa registracije i CRPS-a, objašnjeno je da to prije svega podrazumijeva unapređenje zakonskih rješenja koja će pojednostaviti i digitalizovati postupak registracije preduzeća i u institucionalnom pogledu unaprijediti status CRPS-a.

„Unapređenje odredbi Zakona o privrednim društvima ostvareno je na način što je Udruženje pravnika učestvovalo u kreiranju predloga izmjena odredbi zakona koje se odnose na obavezno usklađivanje organizacije privrednih društava i sankcije u slučaju neizvršavanja te zakonske obaveze“, navodi se u saopštenju.

Udruženje pravnika će, kako su najavili, pružiti punu podršku u daljoj nadgradnji odredaba Zakona, sa posebnim osvrtom na položaj i status CRPS-a i položaj društava od javnog interesa, imajući u vidu podnormiranost tog pravnog akta.

„Izmjene i dopune Zakona o stečaju urađene su kroz intezivnu saradnju Udruženja pravnika i Savjeta za konkurentnost na način što je Udruženje bilo aktivan član radne grupe koju je osnovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja. To je doprinijelo kreiranju kvalitetnijih zakonskih rješenja koja se, između ostalog, odnose na položaj, ulogu, postupak, rad, izbor i licenciranje stečajnih upravnika, kao i ravnomjerne raspodjele predmeta“, navodi se u saopštenju.

U kontekstu prestanka radnog odnosa zaposlenima otvaranjem stečaja u preduzeću, otvoreno je i pitanje potrebe za izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Kako je konstatovano, u cilju zaštite prava zaposlenih, potrebno je u najkraćem roku formirati radnu grupu. Ona bi trebalo da kroz izmjene i dopune tog zakona nađe adekvatno rješenje kako bi se osobama, angažovanim po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, obezbijedili dostojanstveni uslovi.

Na sastanku je najavljena saradnja i u oblasti izmjena Zakona o reviziji, u dijelu odredbi koje se odnose na revizorski odbor.

Kako je navedeno, samo dva člana tretiraju ovo pitanje, dok se u Zakonu o privrednim društvima ovaj institut ne pominje.

„U tom smislu, potrebno je razraditi i bliže definisati pitanja od značaja za rad revizorskih odbora“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije