fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna poruka o disciplinovanju štetnih subvencija u ribarstvu

Značajna poruka o disciplinovanju štetnih subvencija u ribarstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajno je slanje snažne političke poruke o namjerama država članica da disciplinuju štetne subvencije u sektoru ribarstva koje dovode do prelova i prekoračenja kapaciteta, ocijenio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

On je učestovao na ministarskom sastanku Svjetske trgovinske organizacije (STO), na kojem se razgovaralo o progresu u pregovorima o subvencijama u ribarstvu.

Tokom cjelodnevnog sastanka na kojem je učestvovalo 104 ministra i šefova delegacija, članice STO su dale obećanje da će pregovori biti završeni uskoro, odnosno prije naredne STO ministarske konferecije koja će biti održana početkom decembra ove godine, te da će dati mandat svojim predstavnicima pri misijama u Ženevi da to urade.

Članice STO su takođe potvrdile da postojeći tekst sporazuma do koga se došlo tokom dosadašnjeg propcesa pregovora može biti iskorišćen kao dobra osnova za razgovore o konačnom dogovoru.

“Cilj ovih pregovora je određivanje novih globalnih pravila u industriji ribarstva i ograničenje vladinih subvencija koje doprinose neodrživom ribarenju i iscrpljivanju svjetskog ribljeg fonda”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tokom sastanka Stijović je predočio stanje i kapacitete sektora morskog ribarstva u Crnoj Gori, naglasivši da shodno raspoloživim podacima, učešće Crne Gore nije prelazilo jedan odsto ukupnog ulova u Jadranskom moru.

Stijović je istakao značaj slanja snažne političke poruke o namjerama država članica da disciplinuju štetne subvencije u sektoru ribarstva koje dovode do prelova i prekoračenja kapaciteta, kao i one koje se odnose na ilegalni, neprijavljeni i neregulisani ribolov.

On je naveo da će Crna Gora u nastavku pregovora podržati fleksibilnost za članice STO, srazmjerno njihovim potrebama i realnim kapacitetima, čak i izvan grupe najmanje razvijenih zemalja.

“Crna Gora smatra da predloženi konsolidovani nacrt teksta sadrži osnovne elemente fleksibilnosti koje su zasnovane na održivosti i uvažavaju specifične potrebe i kapacitete država članica. Crna Gora će nastaviti da podržava predloge vezane za bolju integraciju članica sa ograničenim kapacitetima, kao i specifičnosti koje se odnose na zemlje u razvoju i nerazvijene zemlje”, naveo je Stijović.

On je poručio da će iz tih razloga šef crnogorske Misije u Ženevi biti ovlašćen da da svoj doprinos u fleksibilnosti potrebnoj za zaključenje pregovora uoči naredne STO ministarske konferencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije