fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna obnova domaćeg stočnog fonda

Značajna obnova domaćeg stočnog fonda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obnova domaćeg stočnog fonda uz podršku države za uzgoj je značajna, u cilju smanjivanja zavisnosti Crne Gore od uvoza, ocijenili su vršioc dužnosti generalnog direktora Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladislav Bojović i pljevaljski poljoprivrednici.

Tokom radne posjete Bojovića Pljevljima ukazano je na značaj obnove domaćeg stočnog fonda kako bi se u konačnom onemogućile zloupotrebe i prekinulo sa praksom koja je prilagođavana interesima uvozničkih lobija.

Bojović je razgovarao sa korisnicima IPARD podrške i agrobudžetskih mjera kao i sa potencijalnim novim korisnicima programa. On je posjetio poljoprivredno gazdinstvo Draška Pivljanina u selu Velike Krće kao i gazdinstvo Dragana Petrovića na Kosanici.

U razgovoru sa poljoprivrednicima, ukazano je na probleme sa kojima se suočava mlađa generacija stočara koji se bave uzgojem ovaca ili tovom junadi u pogledu nedostajuće infrastrukture, sigurnosti otkupa, otkupnih cijena i kriterijuma za dodjelu premija.

Bojović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, konstatovao da je rijetka slika da u jednom selu u Crnoj Gori postoje poljoprivrednici mlađe generacije čiji stočni fond broji preko 300 ovaca i blizu 100 goveda, kao i da postoji želja i riješenost kod mladih da nastave tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, zbog čega je naglasio značaj podrške ovoj ciljnog grupi poljoprivrednih proizvođača na nivou čitave Crne Gore.

Razmatrani su predlozi samih proizvođača, dosadašnjih i potencijalnih korisnika IPARD sredstava, na koji način bi trebalo pristupiti eventualnoj promjeni procedura koji bi olakšali realizaciju navedene podrške.

Takođe, otvoreno je pitanje ponovnog pokretanja inicijative i aktivnosti u cilju brendiranja pljevaljskog sira, eventualnih izmjena određenih kriterijuma prilikom uvrđivanja iznosa podrške za izgradnju i opremanje sirara kao i pitanje preispitivanja politike subvencija za proizvođače sira.

Bojović je najavio da će se sa nivoa Ministarstva inicirati sastanak sa predstavnicima Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u cilju stvaranja uslova za lakše obezbjeđivanje sredstava za podršku koja poljoprivrednicima stoji na raspolaganju kroz IPARD program.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije