fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih start up-ova

Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih start up-ova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaštita prava intelektualne svojine (IS) za preduzetnike omogućava razvoj i zaštitu novih tehnoloških rješenja i tržišnu prepoznatljivost, ocijenjeno je na CODE on MeetUp-u održanom u Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis.

Na CODE on MeetUp pod nazivom Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih start up-ova saopšeno je da IS čini srž kompanije 21. vijeka, označava pokretačku snagu inovacija, konkurentnosti i rasta poslovanja, kao i ekonomije u cjelini. Međutim, većina start up-ova ne shvata snagu i ne poznaje prava IS i ne vidi IS kao asset za validaciju proizvoda i privlačenje investitora.

„Bez obzira iz kog sektora dolaze, za preduzetnike, zaštita prava IS omogućava razvoj i zaštitu novih tehnoloških rješenja, tržišnu prepoznatljivost, rast vrijednosti nematerijalne imovine svog preduzeća i mogućnost proširenja preduzeća kroz licenciranje i franšizing“, naveli su iz Tehnopolisa.

Direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu Nedeljko Milosavljević, koji u svojoj bogatoj profesionalnoj biografiji posebno izdvaja da je osnivač tri start up-a, objasnio je da je IS prije svega važna jer se ogroman novac nalazi u opticaju.

Navodeći više primjera u kojima su globalne kompanije dobijale i bile dužne da isplate više desetina miliona USD odštete, zbog povreda prava intelektualne svojine, Milosavljević je naveo da je ključan momenat kada je potrebno razmisliti o patentiranju, te da je kasno o njemu razmišljati kada jednom javno predstavimo svoju kreaciju.

Učesnici MeetUp-a, među kojima su bili start up-eri, inovatori i istraživači, bili su u prilici da od Milosavljevića dobiju odgovore zašto je važno imati ugovor o čuvanju povjerljivosti podataka, šta su patenti i koliko vremena vas štite, kako se definišu poslovna tajna i povjerljivi podaci, te više detalja o autorskom pravu, žigovima i njihovoj funkciji.

„IS ima tri osnovne fukcije, odnosno zaštite nematerijalne imovine, uloge „mača“ i „štita“, u zavisnosti od toga da li pokrećemo tužbu ukoliko smatramo da je neko kopirao našu ideju ili se branimo tako što smo svoj izum unaprijed zaštitili, i pomaže da monetizujemo nematerijalnu imovinu“, dodaje se u saopštenju.

Milosavljević je naveo da zaštita IS neće mnogo koštati.

„To je pet do deset hiljada EUR da napravite patent, uđete u zaštitu, nacionalnu, a poslije i međunarodnu i da 30 mjeseci budete mirni. Za tih 30 mjeseci vi već možete da pronađete investitora koji će vam pomoći u daljem finansiranju vaše inovacije. To je glavni problem – ljudi uglavnom misle da mogu da intelektualnu svojinu zaštite kasnije. Međutim, to mora da se uradi na početku“, rekao je Milosavljević.

Budući da blizu 25 odsto prijava za patent ne prođe jer su takve ideje već objavljene, predavač je sa učesnicima podijelio i različite alate i platforma kojima mogu provjeriti svoju ideju, a zatim i procijeniti u kojoj fazi procesa patentiranja se trenutno nalaze.

Milosavljević je kazao da dobijanje patenta nikada nije cilj samo po sebi, jer je krajnji cilj patentiranja zarada, dok bi on sam trebalo da bude dio biznis strategije i način kako mi održavamo konkurentsku prednost.

Događaj je organizovan u okviru projekta 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...