fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZimska sezona uspješnija od prošlogodišnje

Zimska sezona uspješnija od prošlogodišnje

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Na crnogorskim skijalištima se ovog vikenda završava zimska turistička sezona, koja je bila nešto bolja od prošlogodišnje, saopštio je direktor preduzeća Skijališta Crne Gore, Miloš Popović.

On je kazao da je zimska sezona počela sredinom decembra i da se završava ovih dana.

“U Ski centru Kolašin 1600, koji je otvoren kasnije zbog instaliranja žičare, za 45 dana sezone je prodato oko četiri hilajde ski pasova, dok je na Durmitoru za 109 dana sezone prodato njih 13 hiljada. Sezona je i sa aspekta količine snijega na stazama bila jako uspješna, jedna od najboljih u posljednjih šest godina. Za par procenata je bolja od prethodne koja je bila najuspješnija u posljednjih nekoliko godina”, tvrdi Popović.

foto: gov.me

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, najavio dodatne radove tokom ljeta i nove sadržaje u narednoj zimskoj turističkoj sezoni i u Kolašinu i u drugim centrima.

„Ovo je samo početak razvoja ovog ski centra. O tome svjedoči činjenica da je već raspisana tenderska procedura za novu žičaru-šestosjed koja će uvezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Uz tu žičaru radićemo oko devet kilometara skijaških staza”, naveo je Popović.

U Crnoj Gori je ove zimske sezone radilo šest skijališta – Kolašin, Savin Kuk, Javorovača, Vučje, Štuoc i Hajla.

foto: gov.me

Prema riječima Popovića, uz postojeću žičaru će se izraditi još šest kilometara skijaških staza, i kada se to sve bude uvezalo, u narednih godinu postojaće 45 kilometara skijaških staza.

Popović je saopštio da je već zaključen ugovor za gradnju nove žičare na mojkovačkoj strani Bjelasice – ski centar Žarski.

Vrijednost ugovora je devet miliona EUR. Uz žičaru će se graditi i devet kilometara skijaških staza.

foto: gov.me

Popović je kazao i da je zaključen ugovor za gradnji bazne stanice u Mojkovcu vrijednosti 1,5 miliona EUR.

„Na skijalištu Cmiljača – Bijelo Polje zaključen je ugovor za izgradnju žičare-šestosjeda vrijednosti devet miliona EUR sa 3,5 kilometara skijaških staza. U narednom periodu raspisaćemo tender za baznu stanicu i na toj lokaciji vrijednosti 1,8 miliona EUR”, precizirao je Popović.

On je dodao i da je pokrenuta tenderska procedura za žičaru-šestosjed u ski centru Štedim i Hajla u Rpžajama.

foto: gov.me

„Takođe i tamo ćemo raspisati tender za gradnju bazne stanice vrijednosti 1,5 miliona EUR. Zaključen je ugovor za izgradnju žičare-šestosjeda na Žabljaku vrijednosti devet miliona EUR sa 4,5 kilometara skijaških staza. Na Žabljaku ćemo graditi i dodatnih 1,8 kilometara skijaških staza. Raspisaćemo uskoro tendersku proceduru i za prvu fazu vještačkog osnježavanja u vrijednosti od 1,3 miliona EUR“, objasnio je Popović.

On je dodao da će u svaki ski centar biti uloženo još najmanje po sedam miliona EUR.

Direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić, rekao je da Vlada, kroz kapitalni budžet za projekte koji su realizovani, čija je realizacija u toku ili koji su planirani, izdvaja 100 miliona EUR.

Najčitanije