fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZimska sezona bila jedna od najuspješnijih do sada

Zimska sezona bila jedna od najuspješnijih do sada

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Zimska sezona na Žabljaku bila je jedna od najboljih u prethodnih pet godina, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Vanja Šarović i dodala da očekuju i da ljetnja bude relativno uspješna.

„Počela je u pravom trenutku 31. decembra, kako je i tradicija Žabljaka. U tom trenutku imali smo sasvim dovoljno sniježnih padavina i otvorenost svih hotela i skijališta Savin kuk”, kazala je Šarović agenciji Mediabiro.

Ona je rekla da su na dnevnom nivou imali od 300 do 500 posjetioca na skijalištu Savin kuku.

“Mogu reći da smo zadovoljni zimskom turističkom sezonom, koja je u kontinuitetu trajala cijeli januar i februar”, kazala je Šarović.

Prema njenim riječima, čak ni povremeni loši vremenski uslovi na Žabljaku nijesu uticali na rad turističke privrede. Obilne sniježne padavine i dovoljno snijega spasile su sezonu.

Osim toga, kako je navela, neke epidemiološke mjere Ministarstva zdravlja odrazile su se pozitivno na rezultate ovogodišnje sezone.

„One su pozitivno uticale na to da su se svi turisti iz Crne Gore opredijelili za boravak u planinskim turističkim centrima, odnosno da svoj godišnji odmor ili slobodne vikende provedu na Žabljaku ili u Kolašinu. Sama statistika pokazuje da je tokom zimske turističke sezone 90 odsto bilo domaćih turista, a svega deset odsto su bili stranci”, navela je Šarović.

Kako je kazala, turistička ponuda Žabljaka bazira se na prirodi i uživanju u prirodnim ljepotama, a toga u ovoj Opštini ima na pretek. Međutim, iako nada postoji, ljetnja turistička sezona je neizvjesna.

„Očekujem da će ljetnja turistička sezona biti relativno uspješna. Naravno, ne očekujem onu rekordnu iz 2019. godine, ali ono što je naš atribut i šansa to je ta otvorenost, odnosno uživanje u prirodi”, rekla je Šarović.

Prema njenim riječima, svi turistički proizvodi su vezani za otvorenost prostora, za uživanje u prirodi i Nacionalni park (NP) Durmitor.

“U odnosu na prethodnu godinu, očekujemo negdje od 20 do 25 odsto bolju turističku sezonu”, rekla je Šarović.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine nema ranog booking-a, jer se radi o jednoj atipičnoj situaciji.

“Imali smo nešto rezervacija za maj, ali nažalost većina njih je već sad otkazana. Turisti se odlučuju za rezervaciju samo par dana prije dolaska zbog neizvjesne situacije. Ne znaju kakvi su uslovi za dolazak u Crnu Goru. Za sada, za ljetnju sezonu skoro da nema rezervacija”, zaključila je Šarović.

Najčitanije