fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽenama pružiti šansu da se upuste u preduzetničke vode

Ženama pružiti šansu da se upuste u preduzetničke vode

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ženama treba pružiti šansu i dati mogućnost da se upuste u preduzetničke vode, saopštila je predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović, i dodala da je u tom smislu neophodna ogromna institucionalna podrška, a posebno mentorski pristup.

Dautović je agenciji Mina-business kazala da žene sve više preuzimaju liderske pozicije i da ih kompanije zapošljavaju na rukovodećim funkcijama.

„Žene danas posjeduju samopouzdanje, vjeruju u sebe, dobro su organizovane i spremne su da se suoče sa problemima“, navela je Dautović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori trenutno posluje druga, možda čak i treća generacija preduzetnica koja je imala odvažnosti i snage da pokrene biznis na svoje ime i da iza njega stoji.

„Svakako da je danas stanje bolje, ali se i dalje moraju boriti za svoje pozicije i položaj u društvu jer čine 51,6 odsto ukupnog stanovništva“, dodala je Dautović.

Preduzetničke aktivnosti, kako je saopštila, donose zaposlenje, ekonomski razvoj i bogatstvo i one su od suštinske važnosti za privredni razvoj.

„Ključna stvar za povećanje ekonomskih aktivnosti je podrška većem uključenju žena u biznis i oslobađanje njihovog potencijala za stvaranje novih proizvoda i usluga, a time i boljeg kvaliteta života“, ocijenila je Dautović.

Na pitanje koje su ključne barijere sa kojima se susreću žene preduzetnice, Dautović je odgovorila da se u Crnoj Gori i dalje negdje favorizuju muškarci kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi.

„Žena je ta koja će na sebe preuzeti veći dio obaveza koje se odnose na porodicu i dom. Ukoliko želimo da uspijemo kao društvo, moramo izaći iz patrijarhalnih okvira. Za sada je stanje takvo da se žene mogu osloniti samo ne sebe“, kazala je Dautović.

Prema njenim riječima, svijest Crnogoraca se polako mijenja, ali će u Crnoj Gori žena preći teži i duži put u odnosu na muškog kolegu, i na svojim leđima nosiće ne samo teret poslovanja, već i obaveze koje se odnose na porodicu.

Ona je podsjetila da Udruženje preduzetnica okuplja privrednice iz svih krajeva zemlje i djeluje organizovano i kontinuirano u poboljšanju poslovnog okruženja, uklanjanja biznis barijera i jačanja poslovnih veza na međunarodnom nivou.

„U Udruženju težimo da zajedništvom i udruženim snagama unaprijedimo položaj preduzetnica, gdje se takođe nesebično bavimo i jačanjem kapaciteta i pružanjem informacija koje su ženama neophodne za započinjanje i razvoj spostvene biznis ideje“, kazala je Dautović.

U Udruženju smatraju da bi žene u poslovnom svijetu trebalo više da se umrežavaju i oslanjaju jedna na drugu, umjesto da se smatraju konkurencijom.

„Jedino tako možemo stvarati pozitivan poslovni ambijent u kojem umjesto predrasuda kvalitet žena dolazi do izražaja“, tvrdi Dautović.

Na ptanje koliko su nadležne institucije u državi spremne da pomognu u ekonomskom osnaživanju žena, Dautović je odgovorila da je neophodna ogromna institucionalna podrška razvoju žena u biznisu, u pogledu njihovog osnaživanja i jačanja i konkurentnosti biznisa, a posebno mentorski pristup i podrška u radu.

„Statistika govori da je u posljednjih nekoliko godina naglo porastao broj kompanija u vlasništvu žena. Tome je svakako doprinijela politika podsticaja žena da se ohrabre i ideje sprovedu u djelo. Žene su se više puta, kroz istoriju, pokazale jake, tako da će preživjeti i ovo iskušenje. Sigurno ne same, ali uz podršku institucija, solidarnosti Vlade, stranih organizacije Evropske unije (EU), grantova koji su nam u ovom momentu potrebni, one će opstati“, smatra Dautović.

Na pitanje koliko je korona kriza uticala na žensko preduzetništvo, Dautović je odgovorila da je Covid-19 usporio svijet i uticao na sve društvene sfere, ali da će se u periodu koji slijedi vidjeti u kolikoj mjeri je to bilo.

„Niko nije bio spreman na ovu situaciju. Ipak, crnogorsko društvo je pokazalo veliki stepen odgovornosti što se i vidi kroz svakodnevne izvještaje Instituta za javno zdravlje. Uvijek imam optimistični pogled na sve u životu. Vjerujem da će se naći način da se i ovo premosti i da se ponovo vratimo normalnim aktivnostima“, kazala je Dautović.

Ona je rekla da se način poslovanja mijenja u odnosu na potrebe ljudi.

„Činjenica je da su se potrebe promijenile preko noći, pa tako imamo kompanije koje rade prekovremeno, dok s druge strane, imamo one koje su znatno smanjile poslovanje, do situacije kada se potpuno gase jer su potrebe za njihovim autputima manje ili nestaju“, dodala je Dautović.

Upravo iz tog razloga, kako je poručila, neophodna je sprega između privrede i države, kako bi se adekvatnim potezima obavila pravilna raspodjela viška vrijednosti i ugrožavanje ekonomije svelo na najmanju moguću mjeru.

Prema njenim riječima, pogođena su velika preduzeća, a srednja i mala još i više.

Čitava situacija će, kako je saopštila, najviše uticati na novoosnovana mala preduzeća, koja još nijesu imala vremena da akumuliraju određeni kapital.

„Tek dolazi vrijeme koje će pokazati koliko smo kao osobe i poslovne žene spremne da odgovorimo svemu što nas čeka. Treba da pronalazimo nova rješenja i radimo na njima, kako mi tako i država“, kazala je Dautović.

Na pitanje šta bi savjetovala svim ženaa koje žele da se upuste u sopstveni biznis, Dautović je odgovorila da je odluka da se krene u preduzetničke vode najteža i često praćena osporavanjem i slabom podrškom najbližih i okoline.

„Kad je jednom donesu, savjetujem im da budu uporne i hrabre. Da stoje iza nje. Da svoju energiju fokusiraju na bitne stvari i ljude. U poslu moraju imati snage da nakon greške ustanu. Uspješna žena će se potruditi da greške ne ponovi. I da, ono što meni niko nije rekao kada sam počinjala, a trebalo je – ‘Pitaj i traži podršku od onih koji ti mogu pomoći, nije sramota’“, rekla je Dautovć.

Ona je navela da je Udruženje preduzetnica Crne Gore otvoreno da ženama na tom putu pomogne, kako bi i one jednog dana bile one koje pomažu.

Dautović je pozvala sve žene da se odvaže i da što prije krenu u sopstveni biznis.

„Potrebna je upornost, hrabrost da prate svoju ideju i snaga da nakon pada ustanu. Budite disciplinovane, strpljive i čuvajte svoju energiju da se fokusirate na bitne stvari i ljude. Smatram da u životu svako treba da se izbori za ono što želi“, poručila je Dautović.

Ona je budućim ženama preduzetnicama savjetovala da ulože u sebe i u prave ljude i da se bore za svoje ciljeve.

„Neće biti lako. Padaćete, ali ustanite i idite dalje. Učite na tuđim greškama, ali ne bježite od svojih. Budite spremne da snosite posljedice svojih odluka. Odustanite samo ako nema smisla boriti se više. Nađite novi fokus“, zaključila je Dautović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...