fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZeleni energetski projekti predstavljeni u Dubaiju

Zeleni energetski projekti predstavljeni u Dubaiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski energetski sektor, u saradnji sa Ministarstvom za kapitalne investicije, organizovao je na prestižnoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju, prezentaciju pod nazivom Zelena energetska tranzicija u Crnoj Gori.

Učešće predstavnika Ministarstva za kapitalne investicije, Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na tom globalnom događaju, bila je prilika za iniciranje nove i pospješivanje postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

“Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gore predstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivna investicionu destinaciju u oblasti energetike”, navodi se u zajedničkom saopštenju EPCG, Ministarstva kapitalnih investicija i CGES-a.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo, Marko Perunović, kazao je tokom prezentacije da Crna Gora predstavlja zemlju ogromnog energetskog potencijala, sa velikim brojem sunčanih dana, u prosjeku više od 240 godišnje, što je čini idealnom za projekte Solara, te respektabilne mogućnosti za valorizaciju vjetro energetskih resursa i razvoj obnovljivih izvora energije.

“Početak realizacije brojnih projekata u oblasti solarne, vjetro i hidro energije u našoj zemlji predstavljaju ozbiljan iskorak u procesu energetske tranzicije, jer smo svjesni činjenice da budućnost pripada zelenoj energiji što je strateški cilj naše zemlje”, naveo je Perunović.

Prisutnima se, ispred CGES-a obratio i predsjednik Odbora direktora te kompanije Aleksandar Mijušković. Realizacija planiranih projekata značila bi novih nekoliko stotina megavati (MW) instalisane snage, što predstavlja investicioni izazov i za CGES.

Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović kazao je da je prenosni sistem spreman za planirane i nove izazove i investicije u narednom periodu.

“Prije svega, radi se na realizaciji projekata prenosne mreže za solarnu elektranu Briska gora i vjetroelektranu Gvozd, dok se ključne investicije očekuju u realizaciju prenosne mreže i trafostanice Brezna koja će biti glavna konekcija za hidroelektranu Komarnica”, naveo je Asanović.

Direktor direkcije za razvoj i inžinjering u EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da ključna uloga u procesu zelene energetske tranzicije pripada EPCG, a kao nacionalna elektroenergetska kompanija, veoma su zainteresovani za razvoj i izgradnju novih izvora zelene energije.

On je prezentovao investiciono-razvojne prijekte u solarnoj, vjetro i hidroenergiji. Mrvaljević je istakao kao prioritetne projekte izgradnju vjetro parka Gvozd na Krnovskoj visoravni u Nikšiću, instalisane snage 54,6 MW, koji će obezbijediti dodatnih 150 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje.

“Značajno mjesto u investicionom planu pripada budućoj HE Komarnica, jer se radi o izuzetnom projektu u energetskom smislu, čija izgradnja i funkcionisanje ni u najmanjoj mjeri neće uticati na biodiverzitet živopisne planinske rijeke i njenog priobalja. Instalisana snaga objekta projektovana je na 171,9 MW, a godišnja proizvodnja na 213 GWh”, rekao je Mrvaljević.

Upravo taj projekat otvara velike mogućnosti za investicije i razvoj turizma na sjeveru Crne Gore.

Tokom prezentacije predstavljeni su projekti solarna elektrana Briska gora iznad Ulcinja koja će se graditi u dvije faze, u kojoj prva podrazumijeva objekat instalisane snage 50 MW, a druga kapacitet snage i do 200 MW, te solarna elektrana Velje Brdo i plutajuće solarne elektrane na Slanskom jezeru.

Projekte je prezentovao i izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline prozvodnja u EPCG, Bojan Đordan.

“Potencijalni investitori imali su priliku da u bilateralnim i multilateralnim sastancima sa članovima našeg tima saznaju i detaljnije o investicionim i razvojnim projektima u crnogorskom energetskom sektoru”, navodi se u saopštenju.

Svjetska izložba Expo, jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine održava svake pete godine, održava se u Dubaiju, od 1. oktobra prošle godine do 31. marta pod temom Povezivanje umova, stvaranje budućnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije