fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZdravstveni turizam jedan od vodećih turističkih proizvoda

Zdravstveni turizam jedan od vodećih turističkih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zdravstveni turizam može u relativno kratkom roku postati jedan od vodećih turističkih proizvoda Crne Gore, posebno uzimajući u obzir niz komparativne prednosti, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Te komparativne prednosti podrazumijevaju kvalifikovan kadar, dobru reputaciju zdravstvenih usluga, geografski položaj, blizinu velikim emitivnim tržištima, prirodne ljepote, povoljnu klimu, sigurnost zemlje i dugu tradiciju u turizmu.

“Uz to, konkurentska prednost je i što su cijene zdravstenih usluga u Crnoj Gori niže u odnosu na zemlje Zapadne Evrope i jedan broj zemalja Balkana”, navodi se u saopštenju NTO.

Crna Gora, kako su ocijenili, sa svojom geografskom pozicijom, obiljem prirodnog bogatstva, bogatom kulturnom baštinom i raznovrsnom ponudom u segmentu rehabilitacije, prevencije, stomatologije i estetske hirurgije posjeduje sve uslove da postane prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma.

NTO je, u okviru promocije zdravstvenog turizma na tržištu Rusije, u saradnji sa Institutom “Simo Milošević” bila domaćin i organizator posjete predsjednice Saveza žena ljekara Rusije, Olge Gončarove.

“Povod posjete je uspostavljanje saradnje sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i potpisivanje tehničkih sporazuma o saradnji koji promovišu medicinski turizam”, navodi se u saopštenju.

Gončareva se sastala sa predstavnicima Instituta, a tokom njene posjete razgovaraće se o eventualnoj saradnji sa predstavnicima Klastera zdravstvenog turizma Crne Gore, Kliničko centra Podgorica i Bolnice Meljine.

Ruska javna organizacija, kojom upravlja Gončarova, ima potpisan značajan broj sporazuma o tehničkoj saradnji sa mnogim zemljama.

Iz NTO su saopštili da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana turizma u svijetu, koja na globalnom nivou raste po stopi između 15 i 20 odsto godišnje.

„Trendovi starenja populacije i orijentacije prema zdravlju u velikoj mjeri utiču na izrazito visoke godišnje stope rasta tog oblika turizma i prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, zdravstveni turizam ima potencijal da postane jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...