fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZbog poslovne tajne ne saopštavaju podatke

Zbog poslovne tajne ne saopštavaju podatke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG), pozivajući se na poslovnu tajnu, nije saopštila da li su u njenom sistemu evidentirane dvije novčane transakcije, koje su u okviru ADMAS projekta, iz kredita Abu Dabi fonda legle na specijalni račun u Prvoj banci.

„Povodom pitanja o međunarodnim platnim transakcijama iz 2015. i 2017. godine, nijesmo u mogućnosti da dostavimo tražene podatke, jer oni predstavljaju poslovnu tajnu“, navodi se uodgovoru CBCG na pitanja Vijesti.

Oni su naveli da, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, podaci do kojih pružalac platnih usluga dođe u toku poslovanja, a odnose se na korisnika, uključujući i podatke o njegovoj ličnosti, kao i one o platnoj transakciji i stanju i promjenama na računu, čine poslovnu tajnu i mogu se dostaviti samo u izuzetnim slučajevima propisanim zakonom.

Iz vrhovne monetarne institucije su dodali da je Zakonom o CBCG propisana obaveza čuvanja tajnosti informacija i podataka koji, u skladu sa zakonom, predstavljaju tajnu, osim u slučaju izuzetka.

Pozivanjem na ista zakonska rješenja, nije odgovoreno ni na pitanje kako je prošlo to plaćanje, preko svifta ili nekim drugim kanalom transfera novca, ko je korespodentska banka, u kojoj valuti je poslat novac, gdje je izvršena eventualna konverzija dolara u eure i ko je snosio trpškove.

Na specijalni račun u Prvoj banci, mimo sistema državnog trezora, od 50 miliona USD kredita, za koje je data držana garancija, 2015. godine je leglo 15 miliona USD, a 2017. godine 14,6 miliona.

Te podatke je u ponedjeljak saopštio ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, koji je do njih došao nakon što je sa dijela dokumenata u vezi ADMAS projekta skinuta oznaka tajnosti. On je te podatke dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi se utvrdilo da li ima elemenata za proširenje istrage.

Najčitanije